Stojković: Skromni, spremni i motivisani idemo u Katar

Srbija će u prvom kolu Svjetskog prvenstva 24. novembra igrati protiv Brazila, četiri dana kasnije protiv Kameruna, a 2. decembra protiv Švajcarske

5570 pregleda 16 komentar(a)
Stojković na današnjoj konferenciji, Foto: BETAPHOTO/FSS/Ivica Veselinov
Stojković na današnjoj konferenciji, Foto: BETAPHOTO/FSS/Ivica Veselinov

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković rekao je danas da ekipa putuje na Svjetsko prvenstvo spremno, mirno, skromno i bez pritiska i da je prvi cilj da osvoji što više bodova koji će joj donijeti plasman u nokaut fazu turnira u Kataru.

"Moramo da gledamo šta je ispred nas, Brazil Kamerun i Švajcarska, da pokušamo da osvojimo dovoljan broj bodova koji će nam obezbijediti sljedeću fazu. Koliko je to bodova, ne znam, ali da se nađemo u nokaut fazi. Učinićemo sve da dođemo do tog cilja, o tome prvo mora da se razmišlja. Igrači ne moraju ništa, a mogu mnogo i to je moja poruka za njih. Probajte ovo drugo jer to možete. Nikakav pritisak neće imati od mene, ne mora se ništa, samo da se umre jednog dana", rekao je Stojković na konferenciji za novinare u Staroj Pazovi.

"Ovo Svjetsko prvenstvo nije pitanje života i smrti nego nagrada za sve što si uradio i pokazao na zaista perfektan način kada nisu mnogi vjerovali. Vjera mora da postoji, morate da vjerujete jer čovjek bez vjere, ne znam šta je. Ne bojimo se i nećemo se bojati, nećemo biti vreća za udaranje i neće se niko prema nama ponašati kako ne bi trebalo. Bićemo hrabri", dodao je selektor.

On je rekao da razumije velika očekivanja javnosti od reprezentacije u Kataru, gdje će joj protivnici biti Brazil, Kamerun i Švajcarska.

"Ništa mi nismo posebno različiti od ostalih nacija, medija, saveza, svi očekuju čuda da se dese, zašto bismo mi bili različiti, to je normalno. Ono čemu težimo i što ćemo pokušati je da damo maksimum, a ako neko bude bolji pružićemo ruku i čestitati i tražiti drugu šansu, treću. Da ćemo svima biti problem - da, napravićemo svima problem. Imamo određeni kvalitet i solidarnost na terenu, svoje ciljeve i čvrsto smo koncentrisani da ih dostignemo", naveo je.

Stojković je rekao da su igrači koji su na spisku za Mundijal zaslužili da odu na to takmičenje i da očekuje da će se napadači Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović oporaviti od povreda i biti spremni za takmičenje.

"Nadam se da će sve biti u redu. Vlahović je u trenažnom procesu, a čuo sam da je Mitrović bio na štakama, nisam ga vidio. Ali on će ići na Mundijal i bez noge, to je potpuno jasno, možemo glavu da mu skratimo, opet će da ide, to je potpuno jasno. Mi do noćas imamo vremena da promijenimo neke stvari, ali čisto sumnjam. On će ići makar i bez noge, a da li će igrati s jednom nogom, može i to. Oni će dati sve od sebe da budu na raspolaganju, a da li će igrati, vidjećemo", rekao je selektor.

"Čvrsto vjerujem da će sve biti u redu, a ako ne bude naći ćemo rješenje, zato sam ovdje, da pronalazim rješenja. Sasvim spokojno i spremno odlazimo u Katar da pokažemo da Srbija ima kvalitet i da može da odigra kako želi. U narednim danima ću se više družiti sa doktorima, još igrače nisam vidio, nadam se da će danas da dođu do 18 časova. Juče su imali utakmice, ima određenih problemčića, ali ima još vremena do utakmice sa Brazilom. Srbija će izlaziti na teren u najjačem sastavu, a kakav će biti, vidjećemo", dodao je on.

Stojković je rekao da nije bio pod pristikom i da ga niko nije zvao u vezi sastavljanja spiska za takmičenje ali i istakao da "ovo nisu epohalne odluke", već samo sastav za Svjetsko prvenstvo.

"Na širem spisku je bilo 35 igrača, ovaj spisak nije nikakva nagrada već zasluga svima na onome što su radili, na rezultatima, ponašanju koje su pokazali, profesionalnom odnosu, stvaranju harmonije i kvalitetu koji imaju. Oni apsolutno zaslužuju da nose dres reprezentacije Srbije. Oni koji nisu na spisku njima nisu vrata zatvorena, to su kvalitetni igrači i budućnost srpskog fudbala, na njih će se ozbiljno računati", naveo je.

"Neko je morao da otpadne, ali ovaj spisak je logičan splet okolnosti donesen hladne glave, čistih misli bez ikakvog pritiska, u dogovoru sa sportskim sektorom. Ovih 26 imena apsolustno zaslužuju zbog kvaliteta da se nađu na Svjetskom prvenstvu. Ima objektivnih razloga zbog kojih neki nisu na spisku. Ne želim da budem neko ko će gledati u pasulj da li može ili ne može neko da igra, ide se na SP, a ne u kvalifikacije, to je turnir, nema prostora za improvizaciju. Nema mjesta za bilo kakav sentiment, kada bih mogao sve bi ih vodio, ali ne mogu", dodao je.

Na pitanje čime bi bio zadovoljan u Kataru, plasmanom u drugu fazu ili dobrom igrom, Stojković je odgovorio da je važno osvojiti bodove, ali da je njemu važan i stil igre Srbije.

"I plasman i način kojim igra reprezentacija. Da biste otišli dalje morate da igrate dobro i da zaslužite, da budete kvalitetniji od protivnika. Pobjeda je jako važna, ali meni je bitno kako pobjeđujemo, važan je stil. Naravno semafor će pokazati, ali i jedno i drugo je bitno. Razmišljamo kako da osovjimo dovoljan broj bodova koji će nas odvesti u nokaut fazu. Strpite se ljudi, što ste nestrpljivi? Imamo prelijepu šansu jer ovi igrači nemaju tu vrstu pritiska, imaju potpunu slobodu da svoj raskošni talenat pokažu. Kad će ako ne sad", rekao je.

Stojković je podsjetio da se na današnji dan prije godinu dana Srbije pobjedom u Portugalu direktno plasirala na Svjetsko prvenstvo i da je i tada bez pompe otputovala na utakmicu.

"Igrači su svjesni odgovornosti koje nose zajedno sa nama. Poptuno rasterećeno idemo u Katar. U strahovito jakoj konkurenciji smo uspjeli da napravimo rezultat sa stikom koji sve raduje. Samo oni koji ne vole nečiji uspeh mogu tražiti mane. Ne volim nepotrebnu gordost, a volim potrebnu skromnost, moja porodica i ja tako živimo. Tako gledam na posao, a rezultati će doći ili neće, morate da ih zaslužite niko vam neće pokloniti. Ovo je šansa da skromno odemo u Katar, kao što smo otišli u Portugal. Takvo ponašanje i ovog puta želim da vidim", rekao je Stojković.

On je rekao da je Srbija možda i u jednoj od najtežih grupa na turniru, da je to izazov, ali da potpuno mirno, trezveno, spremno i spokojno dočekuje takmičenje.

"Moramo da igramo sa te tri ekipe, svejedno je kakav je raspored. Treća neće biti ništa drugačija od prve dvije, ali je posljednja pa će možda imati značaj. Švajcarska je jako dobra ekipa koja zna da igra. Ali nismo ni mi mutavi, pa ćemo vidjeti. Ima dana za megdana", naveo je Stojković.

Selektor je rekao da mu ne smeta što se u nesvakidašnjem terminu igra Svjetsko prvesntvo, a u vezi sa lošim prognozama rezultata Srbije specijalizovanih sajtova, Stojković je rekao da poštuje svačije mišljenje, a da će se njegova ekipa truditi da ih demantuje.

"O čemu ja sanjam, ne mogu javno da kažem bilo bi pretendenciozno. Sanjam ja o mnogim stvarima, uglavnom lijepim. Imamo vremena da budemo bolji, ići ćemo korak po korak, od utakmice do utakmice, da demantujemo neke koji tako gledaju stvari", naveo je on.

"Bićemo mi dobri, bićemo dobri, nemojte da sumnjate u to", rekao je Stojković na kraju obraćanja.

Reprezentacija Srbije večeras će trenirati u Staroj Pazovi, a u utorak putuje u Bahrein gdje će 18. novembra igrati prijateljsku utakmicu protiv domaće selekcije.

Srbija će u prvom kolu Svjetskog prvenstva 24. novembra igrati protiv Brazila, četiri dana kasnije protiv Kameruna, a 2. decembra protiv Švajcarske.

Bonus video: