Maroko: Kad je jedan igrač veći od cijelog tima

Marokanci su dva mjeseca pred Mundijal smijenili selektora - Vahid Halilhodžić je platio ceh jer nije želio da zove prvu zvijezdu reprezentacije, Hakima Ziješa. Da li će se ovo “lavovima Atlasa” to vratiti kao bumerang, iako imaju selekciju punu klase

10795 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Marca
Foto: Marca

Za “vatrene” je u Kataru zagarantovan je i vatreni start - Hrvati, viceprvaci svijeta, grupu H na Mundijalu u Kataru otvaraju protiv “lavova Atlasa”.

Napadačka i nepredvidiva igra Maroka protiv klase i iskustva Hrvatske značiće siguran spektakl 23. novembra u 11 sati po našem vremenu na velelepnom stadionu “Al Bajt” u Dohi.

Marokanci su, međutim, dopali u neugodnu grupu - pored njih i Hrvata, put do osmine finala kroz jedno od dva prva mjesta tražiće supertalentovana generacija Belgije i ekipa u usponu, reprezentacija Kanade.

Maroko šesti put učestvuje na najvećim fudbalskim smotrama, a uprkos podatku da nije nadigran niti u jednoj utakmici prije četiri godine u Rusiji, nerealizovane šanse lišile su “lavove Atlasa” prilike da se oprobaju osmine finale, gdje su se našli samo jednom - 1986. godine u jedinoj mundijalskoj nokaut utakmici eliminisao ih je Lotar Mateus golom u 88. minutu za Zapadnu Njemačku. Maroko je tada nakon remija sa Poljskom i Engleskom, pobjedom od 3:1 nad Portugalom pobijedio u grupi.

Može li istorija da se ponovi i, koliko zapravo može ova generacija? Imena Hakima Ziješa (Čelsi), Ašrafa Hakimija (PSŽ), En Nesirija i golmana Bona iz Sevilje, te Amrabata iz Fiorentine, znak su enormne klase ekipe koju je do Mundijala doveo čuveni Vahid Halilhodžić.

I to bez pomoći Ziješa - kojeg je Vaha odstranio zbog nediscipline i kvarenja atmosfere u timu.

Hakim Ziješ
Hakim Ziješfoto: Shuhtterstock

Dugo je trajala “bitka” i ubjeđivanje između čelnika Fudbalskog saveza Maroka i Vahida Halilohodžića, jer Marokanci nisu željeli da idu na Mundijal bez svoje najveće zvijezde. Nepokolebivi Mostarac nije želio da popusti i sačekao ga je otkaz, dva mjeseca prije Mundijala - to mu se već dogodilo dva puta, prvo sa selekcijom Obale Slonovače, potom i sa Japancima. I jedne i druge odveo je na Svjetsko prvenstvo, ni jedne ni druge nije imao priliku da vodi na Mundijalu.

Marokanci su sa Halilhodžićem jedini imali maksimalnih 18 bodova u afričkim kvalifikacijama, uz gol razliku 20:1. Nakon pobjede u grupi H, u direktnim duelima sa DR Kongom Hektora Kupera Alžirci su stigli na Mundijal - kući su u revanšu slavili 4:1, a za jedinu utakmicu koju nisu dobili - prvi meč u DR Kongu (1:1), razlog je samo promašeni penal Mae, napadača prvaka Mađarske, Ferencvaroša.

Izbor novog šefa struke je pao na 46-godišnjeg Valida Regragija, jednog od najboljih afričkih trenera sa titulom prvaka Afričke Lige šampiona sa Vedadom.

Za razliku od Vahe koji je koristio probojnost i klasu Hakimija po desnom boku i visinu i brzinu En Nesirija u formaciji 3-5-2, od Regragija se očekuje da Ziješu pomogne u formaciji 4-2-3-1, a igrač Čelsija je u 40 nastupa 17 puta bio strijelac.

Grupa F
foto: Sofascore

Kao slaba strana Maroka smatra se zadnja vezna linija i nepouzdana odbrana pa bukmejkeri sa 3,2 vrednuju njihov prolazak grupe.

Bonus video: