Kanada: Kad je hokej u drugom planu

Prvi put nakon 36 godina Kanada učestvuje na Mundijalu. U Meksiku 1986. godine Kanađani nisu osvojili ni bod, a takmičenje su završili bez postignutog pogotka

4019 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CBS
Foto: CBS

Kada govorimo o najpopluranijim sportovima u Kanadi, onda je hokej na ledu definitivno na prvom mjestu. Kanada je velesila u ovom sportu, višestruki osvajač zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima i Zimskim olimpijskim igrama, ali hokej narednih mjesec definitivno neće biti u modi u ovoj zemlji.

Zasluge za to idu fudbalerima. Drugi put u istoriji, a prvi nakon 1986. godine, Kanada će učestvovati na Mundijalu. U Meksiku, prije 36 godina, Kanađani na tri meča nisu osvojili ni bod, čak nisu ni postigli gol. U Kataru bi to, u grupi sa Belgijom, Hrvatskom i Marokom, moglo da se promijeni.

Kanada je godinama bila u donjem domu KONKAKAF zone, zbog čega je u kvalifikacijama za ovogodišnje SP morala da krene od prve faze koja, očekivano, nije predstavljala problem. Učinak u grupi je bio maksimalan, pa su popularni Kanaksi stigli do drugog stepenika, gdje su u dvomeču sa Haitijem ostvarili oba trijumfa - 3:0, 1:0.

U trećoj fazi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u KONKAKAF zoni priključuje se i pet najjačih selekcija, koje uz tri pobjednika druge faze (a osim Kanade to su bili Panama i El Salvador), formiraju jednu grupu od osam selekcija. U takvoj situaciji godinama su favoriti za prvo mjesto bile dvije najjače reprezentacije, Meksiko i SAD, ali je taj poredak u posljednjim kvalifikacijama, zahvaljujući Kanađanima, promijenjen.

Kanada je treću fazu odigrala odlično. Na 14 mečeva pretrpjela je samo dva poraza, a u susretima sa glavnim konkurentima, Meksikom i SAD, nije bila poražena. Barijera, duga skoro četiri decenije, konačno je bila preskočena i Kanada se našla na Mundijalu.

Doduše, nakon plasmana na Mundijal, u taboru Kanađana je zavladala kriza. Fudbaleri su u junu odbili da igraju prijateljski meč sa Panamom jer im je obećano 10 odsto premije za plasman na Mundijal od 10 miliona dolara koliko je zaradio Fudbalski savez. Oni su tražili najmanje 40 odsto, a tražili su i jednake naknade za žensku selekciju.

Najbolji strijelci u kvalifikacijama, računajući sve tri faze, bili su Kajl Larin (13 pogodaka) i Džonatan Dejvid (9). Obojica igraju u Evropi u jakim ligama - Larin je ljetos iz Bešiktaša prešao u Klub Briž, dok je Dejvid fudbaler Lila.

Zvijezda tima je fudbaler Bajerna Alfonso Dejvis. On je zbog povrede propustio nekoliko posljednjih mečeva Bavaraca, ali njegov nastup na Mundijalu nije upitan. Na golu je čuvar mreže Crvene zvezde Milan Borjan i vidjeće se da li će biti prvi izbor selektora Džona Herdmana, koji je prije muške vodio žensku reprezentaciju Kanade.

A najiskusniji je kapiten Atiba Hačinson, fudbaler Bešiktaša, koji je za reprezentaciju odigrao skoro 100 utakmica. On je od 2003. godine reprezentativac.

Grupa F
foto: Sofascore

Kanada prvi meč igra protiv Belgije 23. novembra i autsajder je u tom duelu, zatim igra protiv Hrvatske, na kraju protiv Maroka.

Bonus video: