Neobična arena "974": Broj transportnih modula i pozivni za Katar

U pitanju je arena koja je odavno ušla u istoriju, kao prvi otvoreni, demontažni sportski objekat na svijetu

4179 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stadion "974" u Dohi, na kojem će se igrati sedam mundijalskih utakmica, jedan je od najneobičnijih fudbalskih objekata na svijetu.

Ne samo što je 947 međunarodni pozivni broj za Katar, već je u pitanju tačan broj kontejnera - transportnih modula od kojih je sagrađen.

Stadion 974
foto: Graphic News

U pitanju je arena koja je odavno ušla u istoriju, kao prvi otvoreni, demontažni sportski objekat na svijetu. Stadion će nakon Mundijala biti rastavljen (opet na 947 modula) i, po potrebi, preseljen na neko drugo mjesto - na bilo koju lokaciju na zemaljskoj kugli.

Ovaj stadion idealno opisuje katarsku tradiciju vezanu za pomorstvo i trgovinu, ali i posvećenost isplativoj održivosti.

Stadion 974
foto: Shuhtterstock

Poseban po svemu, stadion “974” nalazi se u luci, na samoj obali, sa njega “puca” lijep pogled na gradski pejzaž Dohe, a gledaoci će osjetiti i hladan povjetarac iz Arapskog zaliva.

Šest mečeva grupne faze igraće se na ovom neobičnom i grandioznom objektu - tu će se oprobati Ronaldo (Portugal - Gana), Mesi i Levandovski (Argentina - Poljska), Mbape i Benzema (Francuska - Danska), ali i Mitrović, Tadić i ostali reprezentativci Srbije u možda odlučujućem meču protiv Švajcarske 2. decembra.

Stadion "974" će prije rastavljanja biti domaćin i jedne utakmice osmine finala.

Stadioni, SP Katar 2022.
foto: Sofascore

Bonus video: