Švajcarska: "Sajdžijama" otkucava sat

Fudbalska reprezentacija Švajcarske je posljednji put u četvrtfinalu Mundijala igrala 1954. godine na domaćem tlu. SP u Kataru je posljednja prilika za veterane Jana Zomera, Granita Džaku, Đerdana Šaćirija... da ponove uspjeh svojih prethodnika

4832 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shuterstock
Foto: Shuterstock

Kada jedna reprezentacija nakon sedam godina promijeni selektora sa kojim je imala dobre rezultate, onda slijedi period adaptacije na novog, a taj period često prate i nešto slabije igre. Na sreću fudbalske reprezentacije Švajcarske, takav slučaj nije bio nakon odlaska Vladimira Petkovića i dolaska Murata Jakina.

Sa Petkovićem na klupi Švajcarska je bila redovan učesnik svjetskih i evropskih prvenstava i jedna od najkvalitetnijih selekcija na Starom kontinentu. Na prethodnom Euru je u osmini finala eliminisala aktuelne svjetske prvake Francuze i prvi put u istoriji došla do četvrtfinala kontinentalnog šampionata, gdje je tek nakon izvođenja penala bolja bila Španija.

Upravo je četvrtfinale krajnji domet i na mundijalima - 1934, 1938. i na domaćem tlu 1954. godine. Na prethodnom su "sajdžije" prošle grupu u kojoj su bili Srbija, Brazil i Kostarika, a onda su u osmini izgubili od Šveđana.

Upravo će Brazil i Srbija, uz Kamerun, biti protivnici i u Kataru, do kojeg je Švajcarska došla zahvaljujući odličnim igrama u kvalifikacijama u kojima je osvojila prvo mjesto u grupi ispred evropskog šampiona Italije.

Jedna od karakteristika u kvalifikacijama bila je odlična odbrana. Švajcarska je na osam mečeva primila dva gola, kampanju završila bez poraza, pa nije ni čudo što je izborila direktan odlazak na Mundijal.

Godinama unazad odbrana je bila ključni segment u igri tima. Petković i njegovi prethodnici su kreirali defanzivni bedem, pa Jakin nije želio da mijenja ono što dobro funkcioniše. Uostalom Švajcarska je poslije poraza od Ukrajine na penale u osmini finala Mundijala u Njemačkoj 2006. godine postala prva i do danas jedina selekcija koja je eliminisana sa Svjetskog prvenstva na kojem nije primila gol.

A jedan od najzaslužnijih za neprobojnost odbrane je golman Jan Zomer. Čuvar mreže Borusije Menhengladbah je godinama jedan od najboljih bundesligaških golmana, a i u dresu reprezentacije je imao izvanredne partije. Jakina jedino može da brine forma 33-godišnjeg igrača, koji je nedavno povrijedio članak, pa je propustio nekoliko utakmica u Njemačkoj.

Zomer je upravo jedan od švajcarskih veterana koji će biti u Kataru. A okosnica ekipe su druga dva veterana - lider i kapiten Granit Džaka, te Đerdan Šaćiri.

Fudbaleri Švajcarske
foto: Reuters

Džaka igra odlično u Arsenalu, ovo je jedna od njegovih najboljih sezona u Premijer ligi, dok Šaćiri formu za Mundijal brusi u Čikagu. Šaćiri je poznat po nekim sjajnim fudbalskim potezima, 2016. je postigao jedan od najljepših pogodaka na evropskim prvenstvima, ali su njegove moći u međuvremenu izblijedjele i daleko je od forme koja ga je krasila tokom karijere u Evropi.

Upravo će predstojeći Mundijal biti posljednja šansa za ovu generaciju švajcarskih fudbalera da napravi iskorak na prvenstvima.

U napadu je prvi izbor Bril Embolo, koji igra odlično u Monaku ove sezone, a njegove partije u Ligi 1 sugerišu da bi sa dobrim izdanjima mogao da nastavi i u Kataru. Na spisku je i mladi vezista Čelsija Denis Zakarija koji se nedavno oporavio od povrede i na debiju za londonski klub postigao gol.

Glavni aduti u odbrani su Manuel Akandži (Mančester siti), Rikardo Rodrigez (Torino) i Fabijan Šer (Njukasl).

Zvijezda u usponu i igrač od kojeg se mnogo očekuje je Noa Okafor. Fudbaler Salcburga je ove sezone postigao 10 pogodaka, a prije odlaska u Austriju prošao je kroz akademiju Bazela. Poznat je po inteligentnom korišćenju prostora i presingu na protivničke defanzivce. Postigao je dva pogotka za reprezentaciju, a očekuje se da u Kataru tu brojku uveća.

Grupa G
foto: Sofascore

Švajcarci prvi meč na Mundijalu igraju sa Kamerunom, 24. novembra na stadionu "Al Bajt". Četiri dana kasnije sudariće se sa Brazilcima, a posljednji u grupi, možda i odlučujući, biće meč sa Srbijom 2. decembra na stadionu "974".

Bonus video: