Crna Gora dočekuje Slovačku: Trijumfom šalju poruku navijačima

Selekcija Miodraga Radulovića dočekuje večeras (18) Slovačku u prijateljskom meču. U nedjelju protiv Slovenije u Ljubljani

4751 pregleda 2 komentar(a)
Crnogorski fudbaleri koji su počeli junski meč sa BiH, nedostaju Vujačić i Hakšabanović, Foto: BORIS PEJOVIC
Crnogorski fudbaleri koji su počeli junski meč sa BiH, nedostaju Vujačić i Hakšabanović, Foto: BORIS PEJOVIC

U predvečerje Mundijala, u rukometnoj euforiji, a očekuje se i po tmurnom i kišnom vremenu, naša fudbalska reprezentacija igra prijateljski meča pod Goricom protiv Slovačke - motiva i želje da se utakmica odigra na maksimalnom mogućem nivou neće nedostajati, kazao je selektor Miodrag Radulović.

Crna Gora večeras u 18 sati dočekuje Slovake, a u nedjelju od 15 časova gostuje Sloveniji u Ljubljani, na stadionu koji se nalazi uz dvoranu Stožice, gdje će “lavice” igrati ili za bronzu, ili za zlato.

”Ne postoji problem da se igrači motivišu, oni uvijek imaju posebnu energiju kada su u reprezentaciji”, kaže Radulović uoči duela sa Slovacima i Slovencima.

Crna Gora želi da godinu zatvori na lijep način, nakon razočaranja koje je doživjela u septembru, kada je bila tako blizu, a na kraju i tako daleko od baraža za EURO 2024. i plasmana u A Ligu nacija.

”Kod nas je uvijek tako - tanka je linija od euforije do razočaranja. Mi želimo da u ove dvije utakmice pošaljemo poruku navijačima pred mart i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, kao i da u dobroj atmosferi dočekamo novi početak”, kaže Radulović.

Crna Gora će u kvalifikacijama igrati sa Mađarskom, Srbijom, Bugarskom i Litvanijom, a naredna dva meča biće dobri testovi...

”Slovenija igra u sistemu koji je sličan onome u kome igra Srbija, sa tri defanzivca, dok Slovačka igra sa četvoricom igrača u posljednjoj liniji, kao Bugarska. Igraćemo, dakle, protiv dva različita sistema, što je veoma korisno”, ističe Radulović.

A oba sistema, i u narednim prijateljskim, ali i u zvaničnim mečevima, crnogorski tim će napasti sa dvojicom klasičnih napadača - protiv Slovačke i Slovenije to će biti Stefan Mugoša i Nikola Krstović.

”Ako želimo da pobjeđujemo, moramo da igramo sa dva špica - Mugoša i Krstović će biti u tandemu za naredna dva meča. Mugoša mnogo znači, a Krstović je igrač u velikom naletu, u formi...”, kazao je Radulović koji ne može da računa na Jovetića i Hakšabanovića, dvije važne napadačke opcije, kao i Đurđevića, a otpao je i defanzivac Vujačić.

Slovačka je prvi rival, selekcija koja je u rekonstrukciji, a koja je zbog loših izdanja u C Ligi nacija u kvalifikacijama za EP žrijebana iz petog šešira...

”To je varka, Slovaci su 55. na FIFA listi, dakle bolje su plasirani od nas. Imaju Škrinjara, Hamšika, Lobotku, Pekarika... To je izuzetno dobar i opasan tim”, kazao je Radulović.

Slovačka i Crna Gora igrali su samo jednom, u Senecu, 2014. u prijateljskom meču, a domaćin je slavio sa 2:0.

”Imam mnogo saigrača iz Slovačke, znam koliko se kod njih prati fudbal i koliko su razočarani igrama reprezentacije. Odlučili su da podmlade tim, da prave novu ekipu koja će se vratiti na pravi put. Imaju isti stil kao i Češka, sa mnogo trčanja, duela, fizički su jaki, tehnički obučeni...”, kazao je Vladimir Jovović, krilo češkog Jabloneca.

Cilj je - pobjeda.

”Jeste da utakmica nema rezultatski značaj, ali svi dobro znamo da nijedna utakmica nije prijateljska. Za svaku se spremamo maksimalno, stručni štab analizira protivnika, kao i uvijek”, dodaje Jovović, koji se nada prvom golu u reprezentaciji.

Odigrao je već 47 utakmica.

”Živim za taj dan kad ću postići prvi gol za reprezentaciju. Odigrao sam mnogo mečeva, nisam se još upisao. U posljednje vrijeme sam igrao dobro u klubu, ali neće me gol. Međutim, vjerujem u sebe, uvijek mi je najvažnije da pružam maksimum.

Meč Crna Gora - Slovačka počinje u 18 časova, a sudi Irfan Peljo iz Bosne i Hercegovine.

Mladi sa Slovenijom na “DG areni”

Mlada fudbalska reprezentacija Crne Gore sjutra na “DG areni” protiv Slovenije (15 h) igra prvi od dva prijateljska meča u novembarskom ciklusu.

Tri dana kasnije, ekipa Miodraga Vukotića će na Gradskom stadionu u Podgorici ugostiti vršnjake iz Albanije.

Ova dva meča nastavak su pripremnog perioda nove generacija mladih fudbalera, koji će naredne godine početi novi kvalifikacioni ciklus

”Mi idemo na pobjedu. Protiv jakih reprezentacija smo igrali napadački, i protiv Italije, Španije ...Protiv svakog smo u Podgorici išli na pobjedu. Nekad smo ostajali kratkih rukava, ali mislim da su mlade utakmice uvijek bile interesantne za gledanje”, rekao je Vukotić, koji zbog raznih povreda ne može da računa na brojne igrače.

Na spisku su dva debitanta - defanzivci Bojan Adžić (Brodarac, Srbija) i Sari Kerem (Holštajn Kil, Njemačka).

”Adžić je prošao kadetsku i omladinsku selekciju. Što se tiče Kerema - njemu je majka Crnogorka, a otac Turčin. Izrazio je želju da igra za Crnu Goru. Tu smo da provjerimo svakog igrača koji želi da igra”.

Bonus video: