Debitanti koji su očarali

Još dva dana do početka 22. Mundijala: mnoge selekcije su u svojim debitantskim nastupima ostvarile vrhunske rezultate i ispisale svoju i istoriju fudbala

13256 pregleda 0 komentar(a)
Senegalci su 2002. šokirali svijet, Foto: History
Senegalci su 2002. šokirali svijet, Foto: History

Jedini debitant na predstojećem Mundijal u Kataru je upravo zemlja domaćin. Ostale selekcije su ranije učestvovale na prvenstvima svijeta, pa je ovo prvi put u istoriji da kroz kvalifikacije neka ekipa nije prvi put obezbijedila učešće na turniru.

Tokom prethodne 92 godine mnogi debitanti su na svjetskim prvenstvima pisali sopstvenu, ali i istoriju fudbala. Bilo je mnogo interesantnih utakmica, neočekivanih rezultata, a ovo su samo neki od njih.

SJEVERNA KOREJA - NOĆNA MORA “AZURA”

Jednu od najvećih senzacija u istoriji svjetskih prvenstava kreirala je Sjeverna Koreja, koja se u Engleskoj 1966. prvi put pojavila na mundijalima.

Azijska selekcija je u prvom meču na turniru poražena od Sovjetskog Saveza (3:0), potom je remizirala sa Čileom (1:1), a onda u odlučujućem meču pobijedila Italiju (1:0) i umjesto “azura” otišla u nokaut fazu.

U četvrtfinalu je odigran jedan od najuzbudljivijih mečeva na prvenstvima. Sjeverna Koreja je protiv Portugala vodila 3:0, a onda je Euzebio postigao četiri pogotka, režirao preokret i evropska selekcija je slavila 5:3.

ALŽIR - “SRAMOTA U HIHONU”

Na debitantskom nastupu na SP Alžir je u Španiji 1982. ponizio aktuelnog evropskog šampiona, Zapadnu Njemačku (2:1), potom izgubio od Austrije (1:0) i savladao Čile (3:2). Bio je to, do tada, najbolji učinak neke afričke selekcije na mundijalima.

Tada su se za pobjedu dobijala dva poena, Alžir je imao isti broj bodova kao Njemci i Austrijanci, ali je ispao nakon „Sramote iz Hihona“. Afrička selekcija je ranije savladala Čile i Zapadna Njemačka i Austrija su znali koji rezultat im je potreban da ostanu na turniru. Slavili su Njemci (1:0) i uz Austrijance nastavili takmičenje.

KOSTARIKA - BUM SA MILUTINOVIĆEM

Kada za selektora angažujete legendarnog Boru Milutinovića onda vam je odlazak na SP zagarantovan. Kostarika se tako u Italiji 1990. godine pojavila prvi put na Mundijalu.

U grupi sa Brazilom, Škotskom i Švedskom Kostarikanci su osvojili četiri boda i plasirali se u nokaut fazu, gdje su poraženi od Čehoslovačke 4:1.

NIGERIJA - LET “SUPER ORLOVA”

Nigerija je u SAD 1994. stigla kao aktuelni afrički šampion. “Super Orlovi” su igrali lijepo, plesali po terenu, u grupnoj fazi savladali Bugarsku (3:0) i Grčku (2:0), izgubili od Argentine (2:1) i plasirali se u osminu finala na debiju.

U osmini finala su poveli protiv Italije, ali je Roberto Bađo režirao preokret (2:1). Bila je to sjajna generacija predvođena Jekinijem, Okočom, Finidijem, Kanuom, Amokačijem...

SAUDIJSKA ARABIJA - PRAVAC 1/8 FINALA

Saudijska Arabija je bila velika nepoznanica kada se 1994. pojavila na Mundijalu u SAD. Sjajan gol Saida Al-Ovariana u pobjedi nad Belgijom (1:0), kada je u Maradoninom stilu prošao cijelu odbranu protivnika, jedan je od najljepših u istoriji prvenstava.

Prije Belgije, Saudijska Arabija je bila bolja i od Maroka (2:1), a u grupi je jedino poražena od Holandije (2:1). Uslijedio je istorijski plasman u osminu finala, gdje je Švedska bila prejaka (3:1).

HRVATSKA - RAĐANJE FUDBALSKE NACIJE

Plasman u 1/4 finale Eura 1996. godine bilo je samo uvod u spektakularan Mundijal u Francuskoj dvije godine kasnije. Grupa sa Argentinom, Japanom i Jamajkom nije bila problem - Hrvatska se plasirala u 1/8 finala, gdje je golom Davora Šukera iz penala pobijedila Rumuniju.

Uslijedila je istorijska pobjeda nad Njemačkom u 1/4 finalu (3:0, golovi Jarnija, Vlaovića i Šukera) a onda poraz u polufinalu od domaćina - Šuker je novim golom doveo “vatrene” u vođstvo, ali je preokret režirao dvostruki strijelac Lilijan Tiram.

U meču za treće mjesto Hrvatska je pobijedila Holandiju (2:1, Prosinečki, Šuker). Šuker je bio najbolji strijelac SP sa šest golova.

SENEGAL - ČUDO U AZIJI

Došli su tiho i ušli u legendu - Senegalci su 2002. odmah srušili svjetskog prvaka Francusku (1:0), a nakon remija sa Danskom (1:1) i Urugvajem (3:3) plasirali su se u 1/8 finala, gdje su zlatnim golom Anrija Kamare srušili Švedsku (2:1).

Četvrtfinale je bilo krajnji domet, ali poraz od Turske (2:1, takođe zlatni gol) nije pokvario utisak koji je Senegal ostavio u Koreji i Japanu.

GANA - “CRNE ZVIJEZDE” STIGLE NA ŽURKU

Gana je u Njemačku 2006. stigla kao jedan od austajdera, ali je u grupi sa SAD, Italijom i Češkom odigrala hrabro i izborila osminu finala. U nokaut fazi su Mikael Esijen, Asamoa Đan, Stiven Apija i saigrači naletjeli na Brazil, koji je sa Ronaldom, Ronaldinjom, Kakom i drugim asovima bio prejak (3:0).

Bonus video: