Makron protiv bojkota Mundijala: Dobro je što je Svjetsko prvenstvo u Kataru

Kako je prenijela onlajn televizija BFMTV, predsjednik Francuske je ocijenio da je dobro što je Katar domaćin Svetskog prvenstva, prvog ikada organizovanog u arapskom svijetu, jer je organizovanje takmičenja dovelo do "pomjeranja stvari" u reformama u toj zemlji

5425 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

PredsJednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da se protivi bojkotu SvJetskog fudbalskog prvenstva u Kataru kao i politizaciji sporta, prenIJeli su francuski mediji.

"Nisam za bojkot SvJetskog prvenstva. To pitanje je trebalo ranije da se postavi, kada se odlučivalo o domaćinu takmičenja", rekao je Makron koji se nalazi u Bangkoku na samitu lidera Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

Kako je prenijela onlajn televizija BFMTV, predsjednik Francuske je ocijenio da je dobro što je Katar domaćin Svetskog prvenstva, prvog ikada organizovanog u arapskom svijetu, jer je organizovanje takmičenja dovelo do "pomjeranja stvari" u reformama u toj zemlji.

Svjetsko prvenstvo u Kataru izazvalo je rasprave u javnosti zbog uslova rada građevinskih radnika tokom gradnje stadiona, poštovanja prava zajednice LGBT, kao i zbog pitanja životne sredine, pošto su mnogi izrazili nezadovoljstvo zbog uvođenja klima uređaja na stadionima.

Takve kritike su navele mnoge navijače posebno iz zapadnog dijela Evrope da bojkotuju takmičenje.

Katarske vlasti su sa svoje strane osudile kampanju klevetanja i podsjetile na napore uložene za doček navijača i drugih gostiju.

Makron, čija je reprezentacija branilac titule, rekao je nedavno da će otputovati u Katar ukoliko francuski tim dođe do finala ili polufinala

Francuski predsjednik je prije četiri godine, kada su Francuzi pobijedili na Svjetskom prvenstvu organizovanom u Rusiji, bio prisutan na stadionu u Moskvi na dan finala.

Bonus video: