Gana: ”Crne zvijezde” su posljednji adut Afrike u Kataru

Nakon 12 godina od nesrećne eliminacije za prolazak u polufinale Mundijala, Gana će se opet sretsti sa Urugvajem - sada u nokaut fazi

3893 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shuhtterstock
Foto: Shuhtterstock

Gana je sinonim za uspjehe afričkih selekcija na najvećim fudbalskim smotrama.

“Crne zvijezde” su selekcija sa Crnog kontinenta koja je bila najbliža borbi za medalje. Ipak, u 120. minutu četvrtfinalnog duela protiv Urugvaja u Južnoj Africi 2010, nakon što je Luis Suares rukama odbranio gol, Asamoa Gjan je sa bijele tačke pucao u prečku. Urusi su potom bili uspješniji u penal-seriji, a tuga u Gani bila je beskrajna...

Ganu je žrijeb 12 godina kasnije opet namjerio na Urugvaj, i to već u grupi, u kojoj je Portugal prvi favorit u konkurenciji Južne Koreje i dvije pomenute selekcije. Gana otvara turnir u Kataru protiv Portugala 24. novembra, od kojeg je 2014. poražena u grupi golom Kristijana Ronalda (2:1), a u trećem kolu, 2. decembra, pokušaće da se revanšira Urugvaju za veliku bol.

”Crne zvijezde” četvrti put igraju na svjetskim prvenstvima, a najveći uspjeh ostvarile su u Južnoj Africi, uz zvuke sada već pomalo zaboravljenih vuvuzela. Taj zvuk kao da ih gonio naprijed sa velikim asovima u timu kakvi su bili Gjan, Kevin- Prins Boateng, Sali Muntari... Na klupi je bio Srbin, Milovan Rajevac.

Rajevac više nije na klupi, iako se vratio 2021. godine, kroz kvalifkacije vodio Ganu do baraža, a otpušten je zbog loših rezultata na Kupu afričkih nacija u januaru ove godine.

Javnost je insistirala na domaćem stručnjaku i imenovan je Oto Ado, koji je kao fudbaler igrao za Borusiju Dortmund. Gana i dalje ima veliki broj zvijezda, ali je pitanje kako će Ado sve to da uklopi s obzirom na podatak da nema velikog trenerskog iskustva, makar u samostalnom odlučivanju. Uspio je da u dva prva mjeseca na klupi u utakmicama baraža izbori Mundijal sa dva remija protiv Nigerije, na svom terenu 0:0, u gostima 1:1.

Oto Ado, Fudbaleri Gane
foto: Reuters

Gana, ipak, ima svoje adute, pošto je ekipa, osim na golmanskoj poziciji, sastavljena od afirmisanih ili zvijezda u usponu. Glavni pokretač ekipe trebalo bi da bude as Arsenala Tomas Parti, a i dalje je u napadu Džordan Aju, sin jednog od najboljih afričkih igrača svih vremena, Abedija Pelea. Brojni odlasci iz Ajaksa prošlog ljeta otvorili su prostor koji je brzinom i tehnikom iskoristio 22-godišnji Muhamed Kudus, a dvije godine mlađi Kamal Sulemana je zvijezda u usponu u Ligi 1, i sjajno igra u Renu.

Veliko pojačanje za Ganu je i odluka 28-godišnjeg Injakija Vilijamsa da igra za zemlju svojih roditelja, iako je rođen u Bilbau i čak upisao jedan nastup za selekciju Španije još 2016. godine u pobjedi nad selekcijom BiH (3:1), a za “furiju” će na Mundijalu igrati njegov osam godina mlađi brat i saigrač iz Atletik Bilbaba, Niko. I za razliku od ostalih afričkih selekcija, Gana ima granitnu odbranu kojom diriguju Danijel Amarti iz Lestera i Aleksandar Džiku iz Strazbura.

Grupa H
foto: Sofascore

Gani se, ipak, u konkurenciji Portugala i Urugvaja daju male šanse za prolazak iz grupe - bukmejkeri nude koeficijent 3,4, a za osvajanje Mundijala ulog se množi sa 250.

Bonus video: