Maskote svjetskih prvenstava: Od Vilija do Laeba

Laeb nosi gaič, odjevni predmet karakterističan za Arape, pogotovo šeike, koji ga nose na glavi - to je maskota Mundijala u Kataru 2022.

16137 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Laeb
Foto: Laeb

Svjetska prvenstva poznata su i po maskotama - svaka od njih daje poseban čar mundijalu i na prepoznatljiv način opisuje zemlju domaćina.

Tako je i u Kataru, a 22. Svjetsko prvenstvo, osim po fudbalskim majstorijama, očekuje se i neizvjesnim utakmicama, moglo bi da se pamti po po maskoti Laebu.

Laeb u prevodu sa arapskog jezika znači "veoma vješt igrač".

Laeb nosi gaič, odjevni predmet karakterističan za Arape, pogotovo šeike, koji ga nose na glavi.

FIFA je Laeba predstavila kao zabavnog i razigranog lika, u kojem će navijači širom svijeta prepoznati interesantan karakter.

Zvanične maskote svjetskih šampionata uvedene su tek 1966. godine u Engleskoj.

Lav zvani Vili tada se šepurio sa uglavnom crno-bijelih televizora, a promovisan je kao simbol Ujedinjenog Kraljevstva ("tri lava" je nadimak reprezentacije Engleske).

Još popularniji bio je Huanito - dječak sa sombrerom koji je nosio dres sa natpisom "Meksiko 1970".

Zapadna Njemačka je slijedila primjer Meksika, pa su maskote Svjetskog prvenstva 1974. ponovo bili dječaci - Tip i Tap.

Argentina 1978. takođe - Mundijal u zemlji "gaučosa" pamtiće se po dječaku Gaučitu.

U Španiji 1982. maskota je bila pomorandža - stariji ljubitelji fudbala vjerovatno se sjećaju Naranhita.

Meksiko je ponovo bio domaćin SP 1986. godine, a tada je bio aktuelan Pike, maskota koja je simbolizovala biber - ljuti začina iz te zemlje. Pike je na sebi imao crveni dres i bijeli šorts koji je sa zelenom bojom i predstavljao je zastavu Meksika.

Velika promjena desila se 1990. godine u Italiji, kada je maskota prvi put sačinjena od štapića u bojama italijanske zastave sa fudbalskom loptom umesto glave i zvala se Ćao - po čuvenom italijanskom pozdravu.

Filmska kompanija "Vorner Braders" je za Mundijal u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. napravila maskotu Strajkera, psa koji igra fudbal, dok je na SP u Francuskoj 1998. bio aktuelan galski pijetao Futiks.

U Koreji i Japanu 2002. tri maskote (Ato, Kaz i Nik) zajedno su činili Sferiksa, Njemačka je 2006. odabrala lava Golea, a Južna Afrika 2010. leoparda Zakumija.

Konačno, Mundijal u Brazilu 2014. predstavljao je Fuleko - u pitanju je životinja armadila koja se samo može naći u šumama Amazona, dok je u Rusiji prije četiri godine bila aktuelna Zabivaka - ambiciozni fudbaler sa likom vuka.

Bonus video: