Odbrojavanje do Mundijala: 200 milijardi dolara za razvoj, milion navijača na glamuroznim stadionima...

Biće to i najskuplje SP, troškovi organizacije iznosiće vrtoglavih 200 milijardi dolara. To je oko 20 puta više od "cijene" prethodnog Svjetskog prvenstva održanog u Rusiji prije četiri godine

6692 pregleda 1 komentar(a)
Atmosfera u Dohi, Foto: Reuters
Atmosfera u Dohi, Foto: Reuters

Počelo je završno odbrojavanje do početka Svjetskog prvenstva 2022.

Sat otkucava posljednje sate - nedjelja 17 časova, otvaranje Katar - Ekvador, a gotovo je 12 godina od kada je Katar dobio pravo domaćinstva najvećeg fudbalskog takmičenja.

Biće to najneobičnije svjetsko prvenstvo do sada. Prvo ikada koje će se održati tokom zime na sjevernoj hemisferi.

To će, takođe, biti prvi put da je jedna arapska zemlja domaćin. Biće t i "najkompaktnija" verzija turnira u modernoj istoriji budući da je najveća udaljenost između stadiona tek nešto više od 60 km.

Katar je najmanja zemlja koja je bila domaćin Mundijala.

Biće to i najskuplje SP, troškovi organizacije iznosiće vrtoglavih 200 milijardi dolara. To je oko 20 puta više od "cijene" prethodnog Svjetskog prvenstva održanog u Rusiji prije četiri godine.

Glamurozni novi stadioni koštali su više od sedam milijardi dolara, dok je sistem metro mreže koja povezuje pet od osam stadiona koštao oko 36 milijardi.

Više milijardi dolara iznosili su i troškovi širenja međunarodnog aerodroma Hamad, čiji kapacitet povećan sa 40 na 58 miliona putnika godišnje. Izgrađeni su putevi, hoteli, dvorane...

Velik dio infrastrukturnih troškova pripisanih Svjetskom prvenstvu dio je šireg plana razvoja zemlje do 2030. godine.

Katarska vlada predviđa zaradu od 20 milijardi dolara sa 1.5 miliona novih radnih mjesta stvorenih u nekretninama, građevinarstvu i ugostiteljstvu. Katar se nada da će mu turnir pomoći i u modernizaciji imidža i učiniti ga turističkom i poslovnom destinacijom uporedivom s regionalnim rivalom Dubaijem.

Međutim, svega dva dana prije početka SP-a, katarske vlasti i FIFA poništili su odluku o prodaji piva navijačima na prostorima oko stadiona na kojima se igraju utakmice.

Nakon razgovora između predstavnika vlasti zemlje domaćina i FIFA, odlučeno je da se uklone prodajna mjesta za pivo s prostora oko stadiona i da se prodaja alkoholnih pića "koncentriše u navijačke zone i ovlaštene objekte", precizirala je FIFA.

Organizatori predviđaju da će u Katar doputovati više od milion navijača, a navodi se kako je do sada prodano 2.9 od 3.1 milion ulaznica.

Naslov svjetskog prvaka brani Francuska koja je prije četiri godine u moskovskom finalu pobijedila Hrvatsku sa 4:2.

Brazil je rekorder sa pet naslova prvaka, ali "selesao" krunu čeka od 2002. godine i prvenstva u Južnoj Koreji i Japanu.

Bonus video: