Istorijski govor Infantina: Licemjerna Evropa 3.000 godina bi trebalo da se izvinjava za sve što je radila po svijetu

“Ono što smo mi Evropljani radili posljednjih 3.000 godina, trebalo bi da se za to izvinjavamo narednih 3.000 godina prije nego što počnemo da dajemo moralne lekcije ljudima“, rekao je Infantino pred više više od 100 međunarodnih medija

26263 pregleda 35 komentar(a)
Infantino, Foto: Reuters
Infantino, Foto: Reuters

Dan uoči otvaranja Mundijala, predsjednik FIFA Đani Infantino održao je govor koji će se dugo pamtiti – žestoko je kritikovao zemlje i medije iz zapadne Evrope zbog kampanje koju su pokrenuli protiv domaćina Katara i FIFA da upravo toj arapskoj zemlji dodijeli domaćinstvo najvećeg fudbalskog takmičenja.

On je kazao da na “njegovom” kontinentu vladaju dvostruki moralni standardi, te optužio kritičare da su licemjeri.

“Ono što smo mi Evropljani radili posljednjih 3.000 godina, trebalo bi da se za to izvinjavamo narednih 3.000 godina prije nego što počnemo da dajemo moralne lekcije drugima“, rekao je Infantino pred više više od 100 međunarodnih medija.

Katar je godinama, a sve više kako se približavao globalni spektakl, pod kritikama zbog ljudskih prava, posebno LGBT zajednica, te tretmana radnika migranata koji su gradili stadione i infrastrukturu.

Infantino je, međutim, rekao da će Katar i glavni grad Doha biti spremni da budu domaćini „najboljeg Svjetskog prvenstva ikada“.

“Danas se osjećam kao Katarac, danas se osjećam Arapinom. Danas se osjećam Afrikancem. Danas se osjećam gej. Danas se osjećam kao radnik migrant”, rekao je Infantino.

Infantino je kritike na račun ljudskih prava povezao sa maltretiranjem i diskriminacijom koju je, kako je rekao, doživio kao dijete italijanskih roditelja koji su se preselili da rade u Švajcarskoj.

“Bio sam ponižavan jer sam imao crvenu kosu. A sjećam se u kakvim su uslovima radili moji roditelji - kao imigranti, kakva su prava imali i kako su tretirani. Nije to bilo tako davno, nemam ja 150 godina”, kazao je Infantino.

On je rekao da su evropske nacije sada zatvorile svoje granice za imigrante koji su željeli da tamo rade, dok je Katar ponudio mogućnosti radnicima iz Indije, Bangladeša i drugih zemalja jugoistočne Azije putem legalnih kanala.

Radnici migranti koji su gradili stadione za Svjetsko prvenstvo u Kataru često su radili dugo u teškim uslovima i bili su izloženi diskriminaciji, krađi plata i drugim zloupotrebama jer su njihovi poslodavci izbjegavali odgovornost, saopštila je londonska grupa za ljudska prava “Equidem” u izvještaju na 75 stranica objavljenom ovog mjeseca.

Pod strogim međunarodnim nadzorom, Katar je posljednjih godina sproveo niz reformi, koje su pohvalile grupe za ljudska prava.

„Ono što je rađeno u posljednjih nekoliko mjeseci je nešto sasvim nevjerovatno“, rekao je čelnik FIFA o kritikama zapadnih medija na račun Katara.

Posljednjih dana su se pojavile informacije da vlasti Katara i "uvoze" navijače, kojima plaćaju da bodre određene reprezentacije, kako bi atmosfera bila festivalska.

"Zato što neko liči na Indijca ne može da bude fudbalski navijač? To je rasizam", kazao je Infantino.

Rekao je da se, naravno, zalaže da LGBT osobe imaju sva prava...

"Ali, šta znači vaša kritika? Sjedite kući i pišete kako su ljudi ovdje u Zalivu loši, jer ne dozvoljavaju da LGBT populacija može javno da iskaže svoja osjećanja? Kao predsjednik FIFA, mislim da bi trebalo da mogu, ali i to je proces. Moj otac je mislio drugačije od mene, možda sada misli isto... Kritikovanje Katara je provokacija. I - sada kada Evropi treba gas, Evropljani dolaze u Katar. Tada Evropi ne smetaju ljudska prava. To je licemjerno", rekao je Infantino.

Komentarisao je zabranu prodaje piva na stadionima i okolini.

“Ako ne možete bez piva tri sata, onda imate problem. Mislim da će svi preživjeti tri sata bez piva. Mnogo je zemalja koje zabranjuju alkohol na stadionima, jedna od njih je Francuska, ali pošto je Katar muslimanska zemlja, onda je to problem", kazao je Infantino.

Bonus video: