Spektakl može da počne, Katar i Ekvador otvaraju istorijski Mundijal

Slijedi mjesec vrhunskog fudbala, prvi meč danas od 17 sati

19733 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vrijeme je za početak toliko iščekivanog Mundijala u Kataru, prvog u istoriji u zimskom terminu i usred sezone.

Da je start mogao da bude atraktivniji - mogao je, ali tradicija se poštuje, moralo je da sve krene utakmicom domaćina. I to protiv Ekvadora...

Katar i Ekvador su autsajderi grupe A, s tim što su Ekvadorcima - kao objektivno trećoj snazi - šanse bitno porasle onog momenta kada su Senegalci ostali bez Sadija Manea. Holandija svakako ostaje broj jedan na papiru.

Uvertira u Svjetsko prvenstvo baš i nije poslala najbolju reklamu, ali i to je mundijalska čarolija, pa je britanski Dejli mejl prije dva dana objavio da je Katar pokušao da podmiti sedmoricu igrača Ekvadora koji bi pomogli da domaćin pobijedi. I to rezultatom 1:0... Spekuliše se i da je ponuđena cifra od čak 7,4 miliona dolara.

Katar i Ekvador će se sastati danas od 17 sati, igraće na “Al Bajtu” u Al Koru, drugom stadionu u Kataru po veličini (kapacitet 60 hiljada mjesta).

Na “Al Bajtu” će se odigrati osam mundijalskih utamica - serija počinje danas, završava se polufinalnim duelom 14. decembra.

ŠPANAC NA KLUPI KATARA: OVO SMO SANJALI

Katar je prvi put na Mundijalu, u toj zemlji vjeruju i da bi od 2022. učešće na SP moglo da postane trend iako je Katar daleko od nivoa koji je potreban na najvećoj sceni.

"Uzbuđeni smo i veoma motivisani pred prvi Mundijal u istoriji. Znamo da je ovo nešto veliko, sanjali smo da budemo u društvu najboljih. Dugo smo bili impresionirani, a sada je vrijeme da mislimo samo na fudbal. Fokusirani smo na tri meča u grupi, prvi je Ekvador i moramo da kontrolišemo emocije, jer samo hladne glave možemo da utičemo na situaciju na terenu", rekao je selektor Katara, Španac Feliks Sančes.

Sančes je 42. selektor Katara od 1969. godine, a samo četvorica njih su rođeni Katarci. Prije A tima je vodio mlađe selekcije, praktično je tvorac nacionalnog tima.

"Reprezentacija Katara funkcioniše gotovo kao klub. Igrači su svake sedmice u Akademiji Aspajr, zajedno provode vrijeme i analiziraju utakmice. To je zaista unikatan model", kazao je nedavno selektor Sjedinjenih Američkih Država Greg Berhalter.

EKVADORCI IGRAJU - ZA KOLUMBIJCA

Dugo je Ekvador bio na udaru fudbalskih sudova, još od kada su završene južnoameričke kvalifikacije.

Katar - Ekvador
foto: Graphic News

Čileanci su, naime, tražili da Ekvadorci budu izbačeni sa Mundijala zato što je za njih nastupao Bajron Kastiljo, za kojeg tvrde da je Kolumbijac.

Ekvador je na kraju djelimično kažnjen od strane Suda za sportsku arbitražu (“postoje neke lažne informacije u službenoj dokumentaciji”, naveo je CAS), a Fudbalski savez odlučio da Kastilja ne povede na Mundijal.

Iako je tužba Čilea odbijena, selektor Ekvadora Gustavo Alfaro nije želio da rizikuje naredne pravne izazove...

"Svi smo tužni, ali ovako je moralo da bude. Bajron je simbol naše ekipe, znam koliko ga boli što nije na Mundijalu, a boli i nas. Rekao sam igračima da bih volio da svi damo sve što imamo upravo zbog Bajrona. A koliko nam je bitan govori i to što je došao sa nama u Katar", rekao je Alfaro.

Standings provided by Sofascore

Argentinski trener se osvrnuo i na prvog protivnika na Svjetskom prvenstvu.

"Katar se za ovaj meč pripremao godinama, a posljednjih pet ili šest mjeseci igraju prijateljske utakmice. Znamo da su ozbiljno shvatili ovaj Mundijal", zaključio je Alfaro.

Bonus video: