Moja Sutjeska je bila "bezobrazna", Mladost će igrati drugačiji fudbal

"Daćemo sve od sebe da uz dobar rad i faktor sreće, koji je neophodan u fudbalu za dobar rezultat, vratimo Mladost tamo gdje joj pripada mjesto. A to je vrh tabele i borba za Evropu", kazao je Bane Smiljanić, novi trener Mladosti
378 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2017. 13:43h

Bane Smiljanić, nekadašnji trener Sutjeske i Čelika, predstavljen je danas kao novi trener Mladosti, nasljednik Dejana Vukićevića.

Kada je prije sedam godina radeći u Libiji bio svjedok pada Gadafijevog režima, izjavio je da mu je "fudbal spasio život pod bombama". Na pitanje šta očekuje u Crnoj Gori, 60-godišnji trener odgovara uz osmjeh:

"Da mi fudbal produži život".

Mladost preuzima u ne baš sjajnim okolnostima, kada je podgorički tim, jedan od favorita za titulu, daleko od vrha u domaćem šampionatu.

"Iako nisam dugo radio ovdje, ne samo u Crnoj Gori, već i u Srbiji, prihvatio sam poziv mojih prijatelja. Zadovoljstvo je i čast kada vas se na ovakav način sjeti neko koga dugo poznajete, sa kim redovno održavate kontakte. Ambicije su su nam se pogodile", kazao je Smiljanić na konferenici za novinare.

Sa Sutjeskom je prije 14 godina postigao najveći uspjeh u novijoj istoriji nikšićkog kluba, bio je četvrti u nekadašnjoj SCG ligi. Nakon toga je kratko radio u Vojvodini, a onda je bio "daleko" - u Japanu, Kini, Kuvajtu, Kataru, Libiji, Iraku, Iranu, Jordanu...

"Bio sam i na Tajlandu. Sav moj rad u posljednje vrijeme bio je uglavnom vezan za arapske zemlje i za sjever Afrike. Osvajao sam titule ne različitim kontinentima, a to dovoljno govori o mojim ambicijama u Mladosti, ekipi koja je posljednjih godina veoma bitan faktor u crnogorskom fudbalu".

Je li, međutim, kasno za titulu - Mladost nakon osam kola već zaostaje osam bodova za Sutjeskom, sedam za Budućnošću, pet za Zetom.

"Daćemo sve od sebe da uz dobar rad i faktor sreće, koji je neophodan u fudbalu za dobar rezultat, vratimo Mladost tamo gdje joj pripada mjesto. A to je vrh tabele i borba za Evropu. Imam i sreću što preuzimam ekipu od mog prijatelja Dejana Vukićevića, za kojeg sam siguran da je uradio dosta dobrih stvari. Možda je ekipa imala psihološki problem zbog kojeg nije osvojila broj bodova koji se očekivao, pokušaćemo da poradimo na tome",

Smiljanić je bio iskren - ne poznaje dobro crnogorski fudbal.

"Dugo sam bio van, a sve se odvija brzo, prebrzo - već sjutra igramo revanš Kupa sa Zetom, u subotu je utakmica sa Grbljem. Srećom da nakon toga dolazi pauza, pa ću imati malo više vremena da se upoznam, a pomoći će mi i moji pomoćnici, kojima ću prepustiti vođenje utakmice sa Zetom. Naravno, ja ću biti na klupi i sve ću raditi zajedno sa njima", kazao je Smiljanić.

Njegova Sutjeska je te 2003. godine igrala agresivan, jak fudbal.

"Volim agresiju i čvrst fudbal, bili smo 'bezobrazna' ekipa, naravno u granicama sportskog duha. Razlika je, međutim, između tadašnje Sutjeske i sadašnje Mladosti, bez obzira što je u ekipi bilo mnogo fudbalera iz Podgorice - Radonjić, Nikezić, Jeknić, Radulović, Čađenović, zatim Ivan Bošković iz Danilovgrada, pa Krstevski iz Makedonije, Goran Bošković iz Srbije. Jednostavno, razlika je u mentalitetu i ambijentalno, Mladost je drugačiji klub i vjerovatno ćemo i igrati drugačije", istakao je Smiljanić.

U stručnom štabu igrači koje je nakada trenirao

Mladost nije mijenjala, već pojačala sturčni štab - uz Nusreta-Nuna Muratbašića i Miletu Radulovića, koji su radili sa Vukićevićem, tu je i Srđan Radonjić, nekadašnji crnogorski reprezentativac.

Smiljanić je, zanimljivo, trenirao svu trojicu - Muratbašića u Čeliku prije 20, a Radonjića i Radulovića u Sutjesci prije 15 godina.

"Drago mi je što sam ponovo sa nekadašnjim šefom, a Sutjeska je tada igrala dobar fudbal. Već neko vrijeme sam u Crnoj Gori, otkad sam se vratio iz inostranstva, tu sam završio igračku, počeo trenersku karijeru, dobro poznajem našu ligu i naše igrače, tako da se nadam da ću biti od pomoći", kazao je Radonjić.

Mileta Radulović se raduje izazovu, uz zahvalnost nekadašnjem treneru, Dejanu Vukićeviću.

"Čast i zadovoljstvo je bilo sarađivati sa njim. Takav je fudbal, idemo dalje, jednako mi je drago što je došao moj nekadašnji trener, vjerujem da će Mladost biti uspješna", kazao je Radulović.

Nebojša Jovović i Dejan Vukićević

Smiljanić je prošle sezone vodio jordanski Al Fajseli - ekipu koju je od njega preuzeo Nebojša Jovović, i osvojio duplu krunu.

Novi trener Mladosti podvukao je zanimljivu paralelu:

"Jovović je došao u Jordan i napravio fantastičan rezultat sa ekipom koju sam ja selektirao. Sada se nadam da ću i ja u Mladosti napraviti dobar rezultat sa ekipom koju je selektirao Dejan Vukićević".

Galerija

Bonus video: