Fudbal je često nepravedna igra

Sudijski previd u 28. minutu kada je poništen čist gol Stefana Mugoše i promašeni penal Stefana Savića u 87. uticali na poraz Crne Gore od Slovenije u Ljubljani (1:0)

11163 pregleda 3 komentar(a)
Startnih 11 na današnjem meču, Foto: FSCG
Startnih 11 na današnjem meču, Foto: FSCG

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Da je fudbal ponekad nepravedna igra, naročito kada nema VAR i gol tehnologije, na najbolniji način su to na svojoj koži osjetili crnogorski fudbaleri u ljubljanskim "Stožicama".

Možda bi izabranici Miodraga Radulovića izgubili i da je austrijski sudija Jeger (kao da je pio jeger!) pokazao u 28. minutu na centar kada je lopta nakon udarca Mugoše pala nekoliko centimetara iza linije, možda bi bilo neriješeno, možda bi pobijedili, ko zna - niko to sada sa sigurnošću ne može da tvrdi, ali ostaje da se pamti da je kardinalni sudijski previd usmjerio tok meča u Sloveniji.

Samo 15 minuta kasnije domaćin je dao gol i to je bilo to, nije pomogao ni penal tri minuta prije kraja Savić je "zavario" stativu - ostalo je 1:0 za Sloveniju u posljednjoj provjeri pred martovski start kvalifikacija.

SPORTSKI PRAZNIK U LJUBLJANI

Dan crnogorskog sporta u Sloveniji, ali i prelijepi, porodični dan u Ljubljani - slovenački Savez dao je besplatan ulaz za djecu ispod 14 godina, što je u nedjelju popodne privuklo cijele porodice i čak 12 hiljada gledalaca na prijateljski meč u “Stožicama”.

Na drugoj strani, veliki broj crnogorskih navijača - grmjelo je iz jugozapadnog ćoška prelijepe arene.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: FSCG

“Je li ko ostao kući”, pitao je u šali legendarni Boša Tanjević prije meča u hotelu “Austrija trend”. Došao je iz obližnjeg Trsta da da podršku fudbalerima i rukometašicama…

UMJESTO 0:1 - NA POLUVREMENU 1:0

Na terenu - Crna Gora ponovo oslabljena, Slovenija kompletna, maltene u najjačem sastavu, sa samo dvije izmjene u odnosu na tim koji je prije četiri dana pobijedio u Rumuniji.

I počeli su “zmajčeki” silovito, “sokoli” su bili povučeni, lopta je zujala oko šesnaesterca, fijukala i kroz peterac, ali Šarkić je ostao budan - Crna Gora je izdržala prvih 20-ak minuta, a onda počela da se oslobađa.

Pokušaji Jovovića i Savićevića bili su uvod u "vođstvo" - da je u Stožicama bila u upotrebi VAR i gol tehnologija, ili da glavni i pomoćni sudija nisu "zaspali", Crna Gora bi vodila u Ljubljani.

Savićević je u 28. minutu ubacio iz prekida do prve stative, Mugoša je glavom gađao efektno - lopta se odbila od prečke i pala nekoliko centimetara iza linije, ali sudija nije pokazao na centar.

I njemu je nakon 30-ak sekundi (snimak na velikom semaforu) bilo jasno da je napravio kardinalnu grešku, protesti naših fudbalera i navijača bili su uzaludni.

Kao da se fudbal vratio desetak godina unazad, kada se dogodi ovako nešto tek onda postaje jasnije šta znači VAR ili gol tehnologija...

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: FSCG

Srećom, nije nervoza crnogorskog tima prerasla u gnijev, što je napredak u odnosu na neke ranije mečeve, a i jedino ispravno - kapiten Stefan Savić smirivao je ekipu, Crna Gora je nastavila kao da se ništa nije dogodilo. Da je u pitanju takmicarski meč, to bi odmah bilo 0:1…

Samo nekoliko trenutaka kasnije Mugoša je pokosio travu sa slovenačkim bekom, jako gađao, ali pravo u Oblaka - dokaz da su “sokoli” nastavili ritam…

Uskoro je, međutim, bilo 1:0. Gol domaćina nije bio posljedica crnogorske nervoze, već klasične individualne greške - Jovović je izgubio loptu na 30-ak metara od slovenačkog gola, pukla je kontra, Šeško, pa Zajc petom - vođstvo Slovenije, bez znakova navoda…

STATIVA PROTIV PRAVDE

U nastavku - serija izmjena, ali i dobar ritam, uz prilično oštru igru i seriju žutih kartona na obje strane.

Slovenija opasna iz kontranapada, Crna Gora agresivna i opasna u finišu. Opet je Bakić, kao i protiv Slovačke, dobro ušao u meč, Oblak mu je odbranio veliku šansu, a onda je tri minuta prije kraja Crna Gora dobila penal nakon prodora Andrije Vukčevića po lijevoj strani.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: FSCG

Stefan Savić je dobio priliku da postigne treći gol u dva meča, savlada saigrača Oblaka i donese pravdu. U fudbalu, međutim, dva i dva često ne daju četiri - lopta je uzdrmala stativu…

SLOVENIJA - CRNA GORA 1:0

Ljubljana - Stadion “Stožice”. Gledalaca: 15.000. Sudija: Kristofer Jeger (Austrija). Strijelci: Zajc u 42. minutu. Žuti kartoni: Gnezda Čerin, Verbič (Slovenija), N.Vukčević, Krstović, Šćekić (Crna Gora).

Slovenija: Oblak, Stojanović (72. Karničnik), Blažič, Bijol, Sikošek, Zajc (68. Horvat), Gnezda Čerin (90+3 Brekalo), Kurtić, Verbič (81. Gorenc Stankovič), Šeško (81. Zahović), Šporar.

Crna Gora: Šarkić, Marušić (46. Bakić), Savić, Tomašević, A.Vukčević, Lončar (59. N.Vukčević), Savićević (77. Tući), Eraković (59. Šćekić), Jovović (90+3 Milović), Krstović, Mugoša (62. Radunović).

Bonus video: