Holandija favorit, Senegal i bez Manea vjeruje da ima šansu

Tim Luja van Gala na startu igra sa Senegalcima (17 sati)

3484 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prije dvije decenije fudbalska reprezentacija Senegala je na Mundijalu u Južnoj Koreji i Japanu kreirala senzaciju, na startu pobijedila aktuelne svjetske šampione, Francuze (1:0) i na prvom nastupu stigla do četvrtfinala - to je najveći uspjeh u istoriji ove afričke selekcije.

Dvadeset godina kasnije Senegal u Kataru učestvuje na trećem Svjetskom prvenstvu. U Rusiji je 2018. zauzeo 17. mjesto, dok stručnjaci smatraju da je na ovom Mundijalu ekipa koju vodi Aliju Sise najkvalitetnija od svih afričkih ekipa i da od nje može najviše da se očekuje.

Za šta su sposobni Senegalci biće poznato danas (17) na premijeri protiv Holandije. Svakako da su prognoze stručnjaka umjerenije nakon što je postalo jasno da će ekipa na turniru biti bez najboljeg igrača. Sadio Mane se povrijedio nekoliko dana pred početak Mundijala i nije stigao da se oporavi na vrijeme.

"Odsustvo Manea biće veliki izazov za nas. Svi selektori grade tim oko najboljeg igrača, pa je tako bio i slučaj sa nama. Imamo iskusnu ekipu, sa nekim mladim igračima koji su spremni da se takmiče. Siguran sam da smo dovoljno jaki, ali nikada nije lako da igrate bez igrača kao što je Sadio. Protiv Holandije je izazovan meč, ali mislim da su svi spremni na to", rekao je Sise.

Za razliku od Senegala, Holanđani nisu igrali u Rusiji prije četiri godine.

Posljednji Mundijal bio im je onaj u Brazilu 2014. godine kada su osvojili treće mjesto. I tada, kao i sada, na klupi je Luj van Gal, koji je u međuvremenu promijenio formaciju pa Holandija ne igra u 4-3-3, već u 3-5-2 sistemu.

Promjenu je otvoreno kritikovao Virdžil van Dajk, ali se na kraju navikao na novu formaciju.

"Vjerujem u ove igrače. Prvi meč na turniru je uvijek najvažniji, daje smjer za nastavak takmičenja. Senegal je šampion Afrike tako da nije riječ o bilo kakvom protivniku. Nedostajaće mu Mane, ali će i nama nedostajati Memfis Depaj. Moraćemo da se snađemo", rekao je Van Gal.

Odsustvo Manea komentarisao je i Van Dajk.

"Žao mi ga je. Znam koliko je naporno radio kako bi bio ovdje. To je veliki hendikep za njih. Nadam se da ćemo mi profitirati iz takve situacije", smatra fudbaler Liverpula i bivši Maneov saigrač.

Meč se igra u Dohi, na velelepnom stadionu "Al Tumama", koji ima kapacitet od 40 hiljada mjesta.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: