Iranci nisu pjevali himnu: Da li su time poručili da su protiv vlasti?

Nekoliko iranskih fudbalera je tokom vikenda izrazilo saučešće porodicama ubijenih tokom protesta i solidarnost prema tom pokretu, koji je na meti represije iranskih vlasti

14359 pregleda 12 komentar(a)
Fudbaleri Irana, Foto: Reuters
Fudbaleri Irana, Foto: Reuters

Svih 11 iranskih fudbalera se uzdržalo od pjevanja himne prije početka prve utakmice protiv Engleske na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Kapiten Alireza Jahanbahš je nedavno rekao da će igrači zajedno odlučiti da li će pjevati ili ne himnu u znak podrške žrtavama protestnog pokreta u Iranu.

Nekoliko iranskih fudbalera je tokom vikenda izrazilo saučešće porodicama ubijenih tokom protesta i solidarnost prema tom pokretu, koji je na meti represije iranskih vlasti.

Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gdje je smeštena u teškom stanju poslije hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog "nošenja neprikladne odeće" i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Demonstracije su kasnije prerasle u pokret protiv iranskih vjerskih vlasti. Prema podacima nevladinih organizacija nekoliko stotina ljudi ubijeno je u gušenju tih protesta, dok oko 15.000 uhapšeno. Neki uhapšeni su osuđeni na smrt.

Bonus video: