Šest lavova: Englezi napunili mrežu Irana na otvaranju SP

Goleada u Kataru - Engleska savladala Iran 6:2 u premijernom meču na Mundijalu

5091 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prvi meč na Mundijalu fudbalska reprezentacija Engleske je odigrala furiozno i danas savladala Iran 6:2.

Tri lava, naoružani i sa ispruženim kandžama odavno krase grb Engleza. Ali danas je u Kataru viđeno šest lavova, šest pogodaka Albiona. Ili još preciznije - pet lavova, odnosno pet fudbalera je zatreslo mrežu Irana.

Blistali su mladići - Bukajo Saka (dva pogotka) i Džud Belingem. U listu strijelaca upisali su se Rahim Sterling, te rezervisti Markus Rašford i Džek Griliš. Oba gola za Irance djelo su Mehdija Taremija.

Albion na "Kalifa" stadionu nije podsjećao na ekipu koja je ispala iz A Lige nacija. Tečna igra, brzi pasovi, konkretni napadi, dobra realizacija krasili su danas ekipu Gareta Sautgejta, ali meč sa Iranom ne može da bude pravo mjerilo.

Azijska ekipa nije zaprijetila, postigla je dva gola kada je sve bilo riješeno i ostaju joj mečevi sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velsom na kojima mora da popravi utisak.

Englezi su odigrali furiozno prvo poluvrijeme i nakon 45 minuta riješili pitanje pobjednika. Briljirali su mladići - Džud Belingem i Bukajo Saka. Belingem je postao treći najmlađi starter Engleza na mundijalima, a u 35. minutu je nakon centaršuta Šoa postigao vodeći gol za ekipu. Time je postao drugi najmlađi strijelac Albiona na prvenstvima svijeta nakon Majkla Ovena.

Kako je fudbaler Borusije Dortmund odigrao prvo poluvrijeme svjedoči podatak da u tom periodu nije imao pogrešno dodavanje.

Osam minuta nakon pogotka Belingema prvi gol na današnjem meču postigao je Bukajo Saka - lijep udarac, pod prečku nakon asistencije Megvajera.

Ali, to nije bilo sve u prvom dijelu - odmah nakon Sakinog pogotka u listu strijelaca upisao se i Rahim Sterling. Asistent Hari Kejn.

I u drugom poluvremenu ista slika. Albion je napadao, pleo mrežu oko gola rivala i raspucao se pred nastavak takmičenja.

Prvi gol u nastavku postigao je Saka. Bio je to njegov drugi pogodak na utakmici nakon odlične asistencije Sterlinga.

Nakon toga na scenu su stupili rezervisti. Markus Rašford je 49. sekundi nakon ulaska u igru zatresao mrežu, a šesti gol djelo je Vilsona (asistencija) i Griliša (gol).

Oba gola za Iran postigao je Mehdi Taremi.

Interesantno, današnji meč je, računajući i nadoknadu, trajao čak 114 minuta. Razlog su i povrede - Megvajera na jednoj i golmana Beiranvada na drugoj strani.

Upečatljiv je i momenat sa početka utakmice kada Iranci u znak protesta nisu željeli da pjevaju himnu.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: