Francuzi i „kenguri”: Baš kao 2018. na SP u Rusiji

Aktuelni prvak svijeta duelom protiv Australije (20 sati) kreće u odbranu titule

3498 pregleda 0 komentar(a)
Mbape i Dešan na treningu, Foto: JENNIFER LORENZINI
Mbape i Dešan na treningu, Foto: JENNIFER LORENZINI

Posljednja reprezentacija koja je odbranila titulu na Svjetskom prvenstvu je Brazil. “Selesao” je bio najbolji 1958. u Švedskoj, potom je četiri godine kasnije u Čileu ponovo došao do pehara, nakon čega su se na vrhu smjenjivale mnoge selekcije.

Priliku da ponovi uspjeh Brazila sada ima Francuska. Aktuelni šampion je u Katar stigao kao jedan od favorita za titulu, a i pored ogromnih problema zbog povreda ima veoma moćnu ekipu, koju mnogi vide u završnici. A u kakvoj su formi Francuzi, te koliko mogu u Kataru biće jasnije nakon večerašnjeg (20) meča protiv Australije.

”Trikolori” su u Katar doputovali u oslabljenom sastavu. Na spisku nije bilo Pola Pogbe, N’Goloa Kantea, Majka Menjana i Presnela Kimpembea, da bi po dolasku na Mundijal nastali pravi problemi. Prvo se na treningu povrijedio Kristofer Enkunku, a u subotu morao da odustane i zvanično najbolji fudbaler na svijetu Karim Benzema. Pitanje je u kakvom stanju je i Rafael Varan, iako je selektor Didije Dešan rekao da će fudbaler Mančester junajteda igrati.

- Prva utakmica na turniru je najvažnija. Branimo titulu, bićemo pod posebnom pažnjom javnosti. Ali fokus je na tome da prvo osvojimo grupu. Uprkos brojnim povredama koje su nas zadesile idemo naprijed i jedva čekamo da počne turnir - rekao je golman Francuza Igo Ljoris.

Francuska je prije četiri godine upravo protiv Australije odigrala prvi meč na Mundijalu. “Trikolori” su tada slavili 2:1, u drugom poluvremenu slomili otpor rivala.

- Moramo nastaviti da rastemo kao tim. Povrede koje su nas zadesile posljednjih dana nisu pomogle, ali teren je jedino mjerilo - smatra čuvar mreže Totenhema.

SP Katar 2022.
foto: Reuters

Mnogo se očekuje od Kilijana Mbapea, koji je zablistao prije četiri godine u Rusiji.

- Kilijan je opravdao sva očekivanja. Za njega granice ne postoje, ima nevjerovatan potencijal. Vidim da je fokusiran, opušten i da jedva čeka da počne prvenstvo.

Zna se ko je favorit, ali Australija se ne predaje unaprijed. Veteran i kapiten Metju Rajan, kojem je ovo treće Svjetsko prvenstvo, vjeruje da njegova ekipa može do iznenađenja.

Trening Australije
Trening Australijefoto: Reuters

- Francuzi su jaka ekipa, ali imamo dobre šanse da pobijedimo. Prije četiri godine smo bili blizu iznenađenja. Tada sam naučio da morate da poštujete protivnika, ali ne i da mu se divite - jasan je Rajan.

Selektor Grejem Arnold želi da opusti igrače pred duel sa svjetskim prvacima.

- Poznajem svoj tim, ne boji se protivnika, samo gleda naprijed - kaže Arnold.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: