"Gaučosi" se nisu ni raspakovali u Kataru, a već se bore za goli život

Jedan od najvećih autsajdera u Kataru pobijedio je jednog od najvećih pretendenata na tron - jedna od najšokantnijih, ali i najdirljivijih mundijalskih priča ispisana je danas u Dohi

6610 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Senzacija koja ima prefiks "istorijska" dogodila se danas na najvećem katarskom stadionu "Lusail", u prvom kolu mundijalske grupe C.

Saudijska Arabija, reprezentacija koja je u šest učešća imala samo tri pobjede na svjetskim prvenstvima (1994. protiv Maroka i Belgije, 2018. protiv Egipta), koja je prije četiri godine na otvaranju izgubila 5:0 od Rusije, koja je 2002. na otvaranju izgubila 8:0 od Njemačke, pobijedila je drugog favorita SP, Argentinu (2:1).

Jedan od najvećih autsajdera u Kataru pobijedio je jednog od najvećih pretendenata na tron - jedna od najšokantnijih, ali i najdirljivijih mundijalskih priča ispisana je danas u Dohi.

Ponosni momci Francuza Erva Renara, u koje je malo ko vjerovao da u grupi sa Argentincima, Meksikancima i Poljacima mogu da osvoje i bod, da mogu da postignu gol, već su istakli kandidaturu za plasman drugu fazu. Da bi kompletirali čudo, biće im, doduše, potrebno još bodova.

Danas su pokazali da imaju katakter, snagu, upornost, ali i fudbalske kvalitete - jer, nije lako postići golove kakve su u 48. minutu dali Saleh al Šeri i u 53. Salem al Dosari. Uz malo sreće, ili malo više, jer su Argentincima zbog ofsajda poništena tri gola u prvom poluvremenu - eto senzacije.

"Gaučosi" se, s druge strane, još nisu ni raspakovali u Kataru, a već se bore za goli život, za opstanak na turniru.

Nije sve izgubljeno, ostala su im još dva meča, ali sa težim protivncima - sa Meksikom i Poljskom. Jesu li sposobni da se iščupaju, kao što su prije četiri godine uspjeli tek u finišu posljednjeg kola protiv Nigerije - veliko je pitanje?

Šok, nevjerica, smušenost i konfuzija koju su Leo Mesi i društvo pokazali u posljednjih pola sata, kada su se suočili sa minusom, ne obećava - ogromno je pitanje da li će ekipa Lionela Skalonija proći grupu, a kamoli nešto više od toga.

Argentincima je trebao samo remi da izjednače učinak Italije od 37 uzastopnih mečeva bez poraza, nisu ni to uspjeli da urade - rekord "azura" ostaje na snazi. Mesi i drugovi doživjeli su prvi poraz od 2019. godine, i to kada im je najviše trebalo.

Govori li to nešto o nedostatku karaktera, samopouzdanja, jer mundijalske nisu kao ostale utakmice. Pokazaće to dueli sa Meksikom 26. i Poljskom 30. novembra.

U svakom slučaju, Mesijev posljednji Mundijal prijeti da se završi kolapsom, agonijom...

Bonus video: