Ko je trener koji je kreirao senzaciju: Slave ga Zambija i Obala Slonovače, dobijao otkaz u engleskom trećeligašu

Renar (54) je trenersku karijeru počeo u domovini, malom Draginjanu 1999. godine, pa se preselio kratko u Kinu, i pravo u Englesku

9025 pregleda 0 komentar(a)
Erv Renar, Foto: Reuters
Erv Renar, Foto: Reuters

Saudijska Arabija je šokirala fudbalski svijet, nokautirala Argentinu 2:1, napravila jedno od najvećih iznenađenja u mundijalskoj istoriji.

I tako je Katar već trećeg dana dobio neočekivane heroje, strijelce Saleh Al-Šehrija (29) i Salem Al-Dasarija (31), ali i živopisnog selektora, Francuza Ervea Renara.

Riječ je o pravom “globtroteru”, čovjeku koji je na “egzotičnim” destinacijama radio velike stvari.

Renar (54) je trenersku karijeru počeo u domovini, malom Draginjanu 1999. godine, pa se preselio kratko u Kinu, i pravo u Englesku.

U kolijevci fudbala je dobio posao u Kembridžu, trećeligašu, ostao nepunu sezonu, uz loš učinak od pet pobjeda i 14 poraza na 26 mečeva. Dobio je otkaz...

Put ga je zatim vodio u Vijetnam, da bi 2008. godine “otkrio” Crni kontinent. Preuzeo je Zambiju, doveo je do četvrtfinala Afričkog kupa nacija, što je bio uvod u uspjeh karijere sa istom selekcijom.

U drugom mandatu na zambijskoj klupi osvojio je titulu šampiona Afrike 2012. godine.

Tri godine kasnije postao je šampion i sa Obalom Slonovače, zatim je vodio Maroko na Mundijalu u Rusiji, a u međuvremenu imao neslavne epizode u Sošou i Lilu.

Selektor je Saudijske Arabije od 2019. godine, a nedavno je potpisao ugovor do 2027. godine.

“Od prvog trenutka od kada sam došao osjećam da pripadam ovdje. Želja za uspjehom, za razvojem je ogromna. Ovo je zemlja puna talenta, na meni je da radim sa njima. Ovdje sam da ostanem”, kazao je Renar prije Mundijala.

Nakon pobjede nad Argentinom nema sumnje da će ostati – dok god bude htio.

Bonus video: