Moćan start Francuza, Žiru, Mbape i Rabio torpedovali "sokeruze"

Francuska je gubila protiv Australije, ali se obračunala sa "sokeruzima" mnogo lakše nego na otvaranju Mundijala u Rusiji 2018. (4:1)

7050 pregleda 0 komentar(a)
Gol i asistencija: Kilijan Mpabe, Foto: Reuters
Gol i asistencija: Kilijan Mpabe, Foto: Reuters

Francuska je gubila protiv Australije, ali se obračunala sa "sokeruzima" mnogo lakše nego na otvaranju Mundijala u Rusiji 2018.

Prije četiri godine u Kazanju bilo je 2:1, večeras u Dohi - 4:1 za aktuelne svjetske šampione, koji su imali najmoćniji start od svig favorita koji su se do sada prezentovali na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Bez povrijeđenog Karima Benzeme, najboljeg fudbalera na svijetu u 2022. godini, bez ranije otpisanih Pola Pogbe i Ngola Kantea, bez opasnog napadača Kristofera Nkunkua, visio je znak pitanja nad timom Didieja Dešana, "trikolori" su ga za sada otklonili, iako prava iskušenja tek predstoje.

Na stadionu "Al Janub" poveli su Australijanci, u 9. minutu, kada je napadač Adelaide Kreg Gudvin na drugoj stativi lijevom nogom zakucao loptu ispod prečke gola Iga Ljorisa, nakon centaršuta Metjua Lekija, krila Melburna.

Nisu Francuzi paničili, iako upozoreni golom, uz vjeru u supostvene kvalitete vjerovatno su se oslonili i na "snagu" rivala - ovo je vjerovatno najslabija australijska selekcija koja se u posljednje dvije decenije pojavila na svjetskim prvenstvima.

Vrlo brzo Fracuzi su vratili stvari u normalu, za samo pet minuta prvog poluvremena potpisan je preokret - Rabio glavom u 27. na centaršut Ernandesa i Žiru u 32. nogom, na nesebičnu asistenciju strijelca prvog gola, usmjerili su dvostruke svjetske šampione ka pobjedi.

Iako su Australijanci mogli da izjednače u finišu prvog dijela (stativa Irvajna), bilo je jasno da u nastavku neće moći da zaustave silovite napade Francuske, koji i u prvom dijelu mogli da daju još golova.

Dembele je u 68. minutu centrirao Mbapeu, koji je glavom gađao od stative i postigao prvi gol na ovom SP, a onda u 71. asistirao Žiruu za konačnih 4:1.

Četiri posljednja svjetska šampiona eliminisana su već u prvom krugu na narednom SP, u Kataru se to očigledno neće dogoditi.

Bonus video: