Kanada se ne plaši "đavola"

Osvajač bronze prije četiri godine u Rusiji, selekcija Belgije igra prvi meč u Kataru. Rival (20) Kanada koja je nakon 36 godina na Mundijalu

3830 pregleda 0 komentar(a)
Kanađani na treningu, Foto: Reuters
Kanađani na treningu, Foto: Reuters

Godinama je Belgija favorit iz sjenke na svim velikim fudbalskim takmičenjima. Talentovana ili zlatna generacija, kako je godinama zovu stručnjaci, je u Rusiji prije četiri godine stigla do trećeg mjesta, pa je Mundijal u Kataru posljednja prilika za brojne vedete "crvenih đavola" da odu korak dalje i pokušaju da dođu do najvećeg meča u njihovim karijerama.

A prvi korak ka tom cilju Belgija će pokušati na napravi večeras (20). Ekipa Roberta Martineza je uz Hrvatsku favorit za prolazak u osminu finala iz grupe F, ali ne startu neće biti lako - rival je Kanada, koja nakon 36 godina igra prvi meč na mundijalima.

Uoči dolaska u Katar selektor Martinez suočio se sa problemima. Napadač Romelu Lukaku će zbog povrede propustiti prva dva meča u grupi i biće na raspolaganju tek za duel protiv "vatrenih". Drugi problem je loša igra u pripremnom meču sa Egiptom prethodne sedmice. Martinez je izveo najjaču postavu, a Belgija je taj duel izgubila 2:1.

"Jasno je da smo 2018. ostvarili izuzetan uspjeh. Razumijem da sada sumnjate u nas, jer nam nedostaju neki igrači. Ali, imamo zamjene za njih. Prije godinu-dvije bio se složio sa vama. Ali, sada imamo jak vezni red i mnogo opcija u napadu. Mladi momci su dobili priliku. Uzbuđen sam onim što vidim. Vjerujem u ovaj tim", poručio je jedan od najiskusnijih defanzivac Jan Vertongen.

Prvi meč bi mogao da odredi sudbinu "đavola" u Kataru.

"Kanađani su rasterećeni i to zna da bude veoma opasno u fudbalu. Takvi mečevi su mač sa dvije oštrice", smatra selektor Martinez.

Kanada na svom drugom nastupu juri prve bodove i golove na prvenstvima svijeta. Kvalifikacije su odrađene uspješno, zemlja javorovog lista spremno dočekuje utakmice u Kataru

"Trenutak koji smo svi čekali. Igrači znaju da možemo da se borimo sa svim ekipama, imamo X faktor, koji nam je potreban", rekao je selektor Kanade Džon Herdman.

Herdman ima iskustva sa mundijala, vodio je žensku selekciju Kanade.

"Ovo će biti moje peto Svjetsko prvenstvo, a prvo u ulozi selektora muške reprezentacije. Naučiću mnogo, odmjeriću se sa sjajnim stručnjacima poput Martineza, ovo je mjesto na kojem sam uvijek želio da budem", rekao je Britanac.

Bonus video: