Još jedna bajka, ovog puta sa potpisom iz Japana: "Samuraji" šokirali Njemačku

Njemačka - Japan 1:2, još jedna senzacija u Kataru

19046 pregleda 9 komentar(a)
Doan postiže gol, Foto: Reuters
Doan postiže gol, Foto: Reuters

Saudijska Arabija je juče protiv Argentine šokirala svijet, Tunis i Maroko su iznenadili protiv Danske, odnosno Hrvatske, a još jednu fudbalsku bajku ispisala je reprezentacija Japana, koja je danas savladala Njemačku 2:1.

Zaslužena pobjeda hrabrih, upornih, neustrašivih "samuraja", koji su se prvo dobro branili, a onda odvažno napali Njemce, postigli dva gola, jednom nogom zakoračili ka osmini finala i zabrinuli sve u taboru "elfa".

Ko je junak današnje pobjede? Nije jedan mnogo ih je - prvo golman Gonda, koji je skrivio penal, ali je nakon toga imao nekoliko izvanrednih intervencija. Potom rezervisti Ricu Doan, Takuma Asano i Takumi Minamino. Doan je izjednačio u 75 (četiri minuta ranije je ušao u igru), Asano preokrenuo u 83. minutu, a Minamino bio najžaslužniji kod prvog pogotka, jer je nakon njegovog pokušaja Nojer odbio loptu do Doana. Heroj je i selektor Hadžime Morijasu, koji je u nastavku povukao odlične, ofanzivne poteze, dao šansu igračima koji su kreirali veliku pobjedu. Možda i najveću Japana na svjetskim prvenstvima kada se pogleda jačina protivnika.

Gol Doana za 1:1
foto: Reuters

Od početka meča je Njemačka bila bolja, bilo je jasno da "elf" želi što prije da zatvori utakmicu, ali to nije bilo lako protiv današnjeg protivnika. Njemačka je prvo prokušala udarcima sa distance (Kimih i Gundogan), a onda povela u 33. minutu kada je Gonda skrivio penal, oborio Rauma, a Gundogan pogodio sa 11 metara.

Na startu drugog dijela se ništa bitnije nije mijenjalo. Njemačka je napadala sa svih strana, Gnabri je imao prvu šansu u nastavku, a onda je Musijala sjajno prevario defanzivce Japana i šutirao preko gola.

U 60. minutu je Gundogan pogodio stativu, potom je šansu imao i Hofman, opet je pokušao i Gnabri, bili su to praktično ziceri, ali je Gonda bio odličan.

U međuvremenu Morijasu je napravio odlične poteze, uveo Doana, Asana i Minamina i na kraju nadmudrio Hansija Flika.

Japan u narednom kolu protiv Kostarike igra za osminu finala, Njemačka protiv Španije za goli život.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: