Savićević: Da nije bilo Kelna, ne bi bilo ni Barija

Nekadašnji as Milana i reprezentacije Jugoslavije rekao je da nema potrebe da se sadašnji tim Crvene zvezde plaši gostovanja Kelnu
90 pregleda 12 komentar(a)
Dejan Savićević, Foto: Savo Prelević
Dejan Savićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.09.2017. 09:01h

Fudbaleri Crvene zvezde u četvrtak protiv Kelna igraju meč drugog kola Lige Evrope, a predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) i bivši fudbaler beogradskog kluba Dejan Savićević u razgovoru za "Mozzart sport" prisjetio se mečeva koje je njegov tim igrao u sezoni 1989/1990 protiv ovog kluba, ali je govorio i o predstojećem meču.

U tadašnjem timu Dragoslava Šekularca igrali su Prosinečki, Stojković, Stošić, Savićević, Marović, Stojanović...

Crvena zvezda je tada golovima Savićevića slavila na Marakani slavila 2:0 protiv njemačkog tima, ali je u revanšu poražena 3:0, pa je Keln prošao u četvrtfinale tadašnjeg Kupa UEFA.

"Ovom timu Crvene zvezde samo želim da bude pametniji nego što smo to bili mi. Poslije velikih 2:0 u Beogradu, kada sam ja postigao dva gola, mi nijesmo otišli u Keln na međunarodnu utakmicu, nego na izlet. To je bila lijepa šoping tura. Običan vašar i to nam se obilo o glavu. Da nije bilo tog Kelna, ne bi bilo ni Barija. Poslije te utakmice promijenila se organizacija kluba. Kao što rekoh, svačega je bilo u Kelnu. Bili smo u istom hotelu s navijačima i prijateljima kluba. Velika gužva, nijesmo bili koncentrisani. Tada smo dobili lekciju iz koje smo svi mnogo naučili. Od tada nas je klub „blindirao“. I godinu dana kasnije smo bili šampioni Evrope", kazao je Savićević u razgovoru za "Mozzart sport".

Nekadašnji as Milana i reprezentacije Jugoslavije rekao je da nema potrebe da se sadašnji tim Crvene zvezde plaši gostovanja Kelnu.

"Zvezda može protiv svakog da igra. Pokazali su to protiv BATE Borisova, zatim Krasnodara i Sparte. Nema potrebe da se plaše. U ovoj grupi Arsenal, ma kakav bio, veliki je favorit. Vidjećemo trku u troje za tu drugu poziciju. Vjerujem da Zvezda može, da ima kvalitet. E sada je pitanje da li će se kockice složiti. Znam da je u Srbiji velika euforija, ali ne treba proglašavati smak svijeta i ako Zvezda ne dočeka proljeće. Iskorak je već napravljen. Ali treba pokušati, treba sve uraditi. Ne treba ni potcjenjivati Keln zbog slabih rezultata.

Predsjednik FSCG očekuje od stranaca da prave razliku.

"Pokazali smo da mogu da prave razliku. To je, uostalom, i osnovna misija stranaca. Veliki uticaj na Zvezdinu igru imaju stranci. Donald je odličan timski igrač, Kanga i Boaći su opasni naprijed. Od njih najviše očekujem u Kelnu."

Savićević je govorio i o Nemanji Radonjiću.

"Prošle godine su ovdje igrale selekcije do 20 godina Crne Gore i Srbije. Tada su mi ovi iz Beograda rekli da je taj mali Radonjić čudo od igrača. Ja im velim: „Koje čudo, pa on nema sportsku muskulaturu. Nije uopšte odavao utisak da je fudbaler“. Baš je bio zapušten, imao je nekoliko kilograma viška. Ali sada je on nešto sasvim drugo. On se stesao, drugačije djeluje na prvi pogled. Sjajno igra. Kako vi ono u Srbiji kažete - došlo mu iz zadnjice u glavu. Drago mi je što je tako. Postigao je onaj sjajan gol protiv Krasnodara, postupio je baš fudbalski, tražio mrežu šutem o zemlju. Vidi se da je brz. Ali ako hoće da bude jedan od najboljih u Evropi, a mislim da može, mora stalno da se potvrđuje. Ili da asistira ili da daje golove", rekao je Savićević za "Mozzart sport".

Meč između Kelna i Crvene zvezde na programu je u četvrtak od 19 časova.

Bonus video: