Selektor Japana: Zahvalni smo Bundesligi

Japan danas senzacionalno savladao Njemačku - 2:1

5857 pregleda 0 komentar(a)
Morijasu, Foto: Reuters
Morijasu, Foto: Reuters

Euforija u Japanu - "samuraji" su danas nakon preokreta savladali Njemačku 2:1 i došli na korak od osmine finala Mundijala.

Japan je prvi put u istoriji slavio nakon preokreta na prvenstvima svijeta.

"Njemačka je konstantno napadala. U prošlosti bismo ovakve mečeve izgubili, ali sada u timu imamo igrače koji igraju u Bundesligi i Evropi i koji su mnogo toga naučili. Izdržali smo, bili smo ujedinjeni. Iskoristili smo priliku koja nam se ukazala", rekao je nakon meča selektor Japana Hadžime Morijasu.

Čak osam igrača iz ove japanske ekipe igra u Bundesligi.

"Ta liga je doprinijela razvoju naših igrača. Zahvalni smo i poštujemo to, ali u ovakvim situacijama idemo na pobjedu", jasan je Morijasu.

Morijasu je rekao da je istorijska pobjeda rezultat planiranja i fleksibilnosti njegovih igrača.

"Željeli smo da počnemo agresivno, da dominiramo. Ali Njemačka je jaka, pa smo morali da se branimo i da rizikujemo. Znali smo da postoji šansa da postignemo gol. Planirali smo, pripremali se za to, mnogo je opcija bilo koje smo razmatrali u našoj igri.

Japanci u narednom kolu igraju sa Kostarikom. Pobjeda garantuje osminu finala. Ali, "samuraji" žele prvi put plasman među osam najboljih.

"Želimo da idemo u četvrtifnale. Ovo je prvi korak. Znamo na koji način da dođemo do toga. Imamo karakter i sve što radimo, radimo kao tim", smatra golman Gonda koji je imao nekoliko odličnih odbrana.

Bonus video: