Urusi prizivaju duhove prošlosti

Najbolji igrač Južne Koreje Son mogao bi da zaigra sa zaštitnom maskom na licu danas protiv Urugvaja u grupi H (14 h)

4019 pregleda 0 komentar(a)
Urugvajci na treningu, Foto: JENNIFER LORENZINI
Urugvajci na treningu, Foto: JENNIFER LORENZINI

Selektor Urugvaja Dijego Alonso vjeruje da ima “najbolje igrače na svijetu”, čiji ih žestoki nacionalni ponos čini kandidatima za titulu svjetskog prvaka!

Nekadašnji fudbaler Valensije i Atletiko Madrida, koji se trenerski afirmisao u “sve tri Amerike” (Sjevernoj, Centralnoj, Južnoj), vodeći urugvajski Penjarol, meksičke Monterej i Pačhu, te nedavno Inter Majami iz MLS-a, ove “jake” riječi izgovorio je u najavi današnjeg meča 1. kola grupe H protiv Južne Koreje na stadionu “Edukejšn siti” (14 h).

”Ne mislim da sam arogantan. Kada kažem da su urugvajski igrači najbolji na svijetu, to je zato što su oni moji igrači” rekao je Alonso, koji je prošle godine na klupi nacionalnog tima naslijedio “vječitog” Oskara Tabaresa (15 godina u nizu bio selektor).

Vezu sa fudbalerima, 47-godišnji stručnjak je uporedio sa “ljubavlju koju osjeća prema svojoj djeci”.

”Najvažnije sredstvo koje imamo je osjećaj pripadnosti prema naciji. Fudbaleri se identifikuju sa svojom zemljom, sa milionima navijača. Zato kažem da su urugvajski fudbaleri najbolji fudbaleri”, dodao je Alonso u nevjerovatnom nacionalnom zanosu.

Urusi su bili prvaci svijeta 1930. i 1950. godine - i dalje su najmanja nacija (3,5 miliona stanovnika) koja je osvajala Zlatnu boginju. Prošlo je, međutim, toliko godina, ovo su druga vremena, ali nije rijedak slučaj da uoči početka velikih takmičenja u zemlji prvih svjetskih šampiona prizivaju “duhove prošlosti”.

Najveći uspjeh nakon 1950. “la seleste” je ostvario 2010, kada je bio četvrti.

”Veoma smo uzbuđeni, imamo onaj entuzijazam koji obično osjećate prije prvog meča, osjećaj koji svi dijelimo. Prva utakmica je trenutak istine i mi ćemo govoriti na terenu, dodao je Alonso.

Odabrao je tim sa velikom razlikom u godinama - šestorica igrača imaju preko 35, među kojima su “sanatori” Luis Suares, Edinson Kavani i Dijego Godin. Čak 13 fudbalera, s druge stane, prvi put su na spisku za Mundijal, a predvodi ih napadač Liverpula Darvin Nunjes.

Južna Koreja, s druge strane, želi da uradi ono što je juče uradio Japan - da sruši nekadašnjeg svjetskog šampiona. Mnogo toga će u igri “azijskih tigrova” zavisiti od stanja najboljeg igrača Sona, koji je uoči SP slomio jagodičnu kost i još je pitanje da li će biti spreman za “uruse”.

”Son može da igra sa zaštitnom maskom, mislim da ona neće smanjiti njegovu ubojitost”, kazao je selektor Koreje Paulo Bento.

Bonus video: