Romario: Igrao sam u najboljoj Barseloni svih vremena

''Slagao sam se sa Stoičkovim, Laudrupom i Kumanom. Bila je to ekipa bolja od one Pepove. I on je bio sa nama. Real je bio tada takođe dobar, kao i sada''
126 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2017. 07:48h

Legendarni brazilski fudbaler Romario kazao je da je njegova Barselona bolja od Mesijeve.

Jedan od fudbalera koji je obilježio posljednju deceniju XX vijeka danas se bavi politikom, a za Sport TV je juče izjavio kako misli da je igrao u najboljoj Barseloni svih vremena. Romario je u katalonsku metropolu stigao 1993. godine nakon čudesnih pet sezona u Ajndhovenu gdje je sa ekipom PSV-a osvojio tri titule prvaka.

''Slagao sam se sa Stoičkovim, Laudrupom i Kumanom. Bila je to ekipa bolja od one Pepove. I on je bio sa nama. Real je bio tada takođe dobar, kao i sada'', rekao je Romario koji je u El Klasiku na Kamp Nouu postigao het-trik u pobjedi protiv Reala 5:0 u sezoni 1993/1994.

Johan Krojf složio je za tadašnje pojmove ''Dream team'' koji je osvojio naslov prvaka, ali je u finalu Lige šampiona poražen od Savićevićevog Milana.

Tvrdi da su Real i Barselona tada u šampionatu imali bolju konkurenciju.

''Tada su rivali bili bolji. I tada je bio jaki Atletiko, ali i Real Sosijedad'', kazao je legendarni Brazilac.

Romario se poput njegovog sunarodnika Ronalda par godina kasnije, nije dugo zadržao na Kamp Nouu. Klub je napustio samo godinu i po nakon svog dolaska. U januaru 1995. njegov odnos Krojfom nije preživio.

On tvrdi kako je zov domovine za njega ipak bio prejak.

''Nikad nijesam zažalio što sam otišao. Nakon osvajanja Svjetskog prvenstva vratio sam se u Brazil na desetak dana i bio sam oduševljen pažnjom koju sam dobijao od mojih sunarodnika. Kad sam se vratio osjećao sam kako trebam moju zemlju. Bio sam jedan od rijetkih tada koji nijesu potpisivali bogate ugovore jer sam htio biti sretan.''

Nekoliko mjeseci kasnije Romario je stigao u Flamengo. No samo na jednu sezonu j, pa je prešao u Valensiju. Ni tamo se nije smirio pa se opet vratio u Flamengo, pa nakon dvije godine prešao u gradskog rivala Vasko da Gamu. Potom je dvije sezone odigrao za treći veliki klub iz Rio de Žaneira, Fluminense pa otišao u Saudijsku Arabiju, SAD-u i Australiju do još jednog, konačnog povratka u Brazil.

Romariija pamtimo i sa Svjetskog prvenstva 1994. u SAD-u kada je s Brazilom osvojio titulu.

Nevjerovatna lakoća postizanja golova bila je vidljiva na terenu, kao i u statistikama. U pet sezona u PSV-u postigao je 165 pogodaka u 167 nastupa, treći je strijelac brazilske reprezentacije nakon Pelea i Ronalda, a u prvoj je sezoni u dresu Barselone postigao 30 pogodaka u 33 odigrane utakmice.

Galerija

Bonus video: