Put Andrisa Noperta kojim se rjeđe ide

Jedna nesvakidašnja priča, čiji je glavni akter golman Holandije Andris Nopert. Prije dvije godine je bio bez kluba, a danas je prvi golman "lala" na Svjetskom prvenstvu u Kataru

13583 pregleda 0 komentar(a)
Nopert, Foto: Reuters
Nopert, Foto: Reuters

Prije osam godina, na Mundijalu u Brazilu, u posljednjem minutu drugog produžetka četvrtfinalnog meča protiv Kostarike, selektor Holandije Luj van Gal je napravio nesvakidašnji potez. Umjesto startnog golmana Jaspera Silesena u igru je ušao Tim Krul – neviđen potez, nešto što je u tom trenutku svima bilo nejasno. Svima, osim Van Galu.

Nekoliko minuta kasnije ispostaviće se da je to bila genijalna odluka holandskog komandanta – Krul je u penal seriji odbranio dva udarca i lansirao „lale“ u polufinale. Holandija je kasnije stigla do trećeg mjesta, a potez Van Gala je jedan od onih koji su obilježili prvenstvo u Južnoj Americi.

Osam godina kasnije prekaljeni stručnjak je još jednom iznenadio javnost. Ovog puta nije u finišu drugog produžetka šansu dao rezervnom golmanu – što ne znači da u nastavku Mundijala, ako se ukaže prilika, neće to uraditi – već je objavljivanjem spiska natjerao mnoge da se zapitaju – ko je, dođavola, taj Andris Nopert?

A Andris Nopert je golman holandskog prvoligaša Herenvena. Ima 28 godina, prvi put je na Van Galovom spisku bio u septembarskom meču Lige nacije protiv Belgije, ali je sa klupe odgledao tu utakmicu. Potom se našao i na spisku za Katar, da bi na prvom meču na Mundijalu, protiv Senegala, upisao debi u slavnom dresu. Protiv šampiona Afrike je imao tri odbrane.

Nopert i Van Dajk
Nopert i Van Dajkfoto: Reuters

I kako to obično biva – životni put fudbalera, koji se odjednom pojavi i zablista na najvećoj sceni, pun je živopisnih momenata. Pa tako i Nopertov.

Rođen je i odrastao u Herenvenu, gdje je počeo karijeru koja nije nagovještavala da će jednog dana igrati na prvenstvu svijeta. Ruku na srce, a reći će to i Nopert, ništa nije nagovještavalo takav scenario.

Početak nije obećavao. Nopert je 2014. godine – dakle na ljeto kada je Van Gal protiv Kostarike napravio nesvakidašnji potez – iz Herenvena otišao u Bredu za koju je tokom naredne četiri sezone odigrao šest utakmica.

Jedna intervencija protiv Senegala
Jedna intervencija protiv Senegalafoto: Reuters

Nije bio zadovoljan razvojem karijere u Bredi, pa je u januaru 2018. prešao u Fođu sa kojom je 2019. godine ispao u treću italijansku ligu. Lopovi su mu na Apeninima ukrali automobil, a onda je klub bankrotirao, preselio se u četvrti rang, a Nopert odlučio da mu je najljepše u domovini.

U Holandiji je, u tom trenutku, za njega zainteresovan bio samo drugoligaš Dodreht. Golman nije mogao da bira, bila je to ruka spasa, koju je čvrsto stisnuo. I samo je on u tom trenutku vjerovao da je fudbal i dalje njegov životni poziv, jedini ispravan put, na čijem kraju će, pored mnogih pogrešnih skretanja, stajati tabla na kojoj piše – Mundijal u Kataru. Žena ga je ubjeđivala, da se umjesto potpisa za Dodreht, otarasi rukavica i travnate podloge, da ne stoji više između stativa, već da se prihvati, tako je ona mislila, ozbiljnijeg posla. Cijenila je da je za Andrisa najbolje da postane policajac. Nopert nije poslušao savjet i supruga mu je danas, vjerovatno, na tome zahvalna.

Ali u Dodrehtu nije bilo lako. U julu 2020. godine, poslije godinu dana je dobio otkaz. A to nije bilo najgore u priči već sljedeća činjenica - narednih šest mjeseci golman nije mogao da pronađe novi klub. Počeo je ozbiljno da sumnja u svoju karijeru, porodica je mislila da je san završen. Ali, san još nije ni počeo.

U januaru 2021. godine Go Ahead Eagles, drugoligaški klub je tražio pojačanje na poziciji golmana. Ponuda nije bila raznovrsna, klub nije mogao da bira, pa je izbor pao na zaboravljenog Noperta. U novom timu je dobio šansu, a onda je ekipa na kraju te sezone ušla u prvu ligu.

Na iznenađenje mnogih Andrisova forma je samo rasla. Ekipa je prošle sezone sačuvala prvoligaški status, a golman se ovog ljeta vratio tamo gdje je sve počelo – u Herenven. A onda je uslijedio i poziv u nacionalni tim.

Nopert
Nopertfoto: Reuters

Van Gal je jesenas objavio spisak, a na njemu je bilo Nopertovo ime. Nacija je bila iznenađena, golman Herenvena još više. Ali Van Gal vjerovatno nešto zna – kao što je znao da će mu Krul 2014. godine donijeti polufinale Mundijala.

„Ponosan sam. Tako se osjećam ovih dana. Lijepo je kada dobiješ šansu da predstavljaš svoju zemlju. Kao dječak maštate o tome. Ali, u mom slučaju je izgledalo da je taj san ugašen", rekao je nedavno 28-godišnji golman.

Prvenstvo je tek počelo, ali možda ove zime u Kataru neka nova četvrtfinalna penal serija ponudi odgovor na pitanje otkud Andris Nopert u dresu „lala“.

Bonus video: