Kataru prvi gol u istoriji mundijala, Senegal spasao čast Afrike

Senegal u Grupi A upisao prvu pobjedu u Kataru, protiv domaćina - 3:1

1978 pregleda 0 komentar(a)
Muntari je ispisao fudbalsku istoriju Katara prvim golom na mundijalima, Foto: REUTERS
Muntari je ispisao fudbalsku istoriju Katara prvim golom na mundijalima, Foto: REUTERS

Prvak Afrike, Senegal upisao je pobjedu nad šampionom Azije, Katarom u drugom krugu Grupe A, na Mundijalu. Domaćin, Katar je u svom prvom učešću uspio da postigne prvi pogodak na najvećem takmičenju u porazu od 3:1.

Katar je prvi domaćin u istoriji sa oba poraza na startu najvećih smotri.

"Očekivanja su bila da pružimo dobru igru i da organizacija Svjetskog prvenstva bude dobra, i to smo ostvarili. Sad se moramo pripremiti za Holandiju, a znamo da će nam protiv njih biti još teže jer imaju odlične igrače," kazao je selektor domaćina Feliks Sančes.

Senegal je prva afrička selekcija sa pobjedom na Mundijalu u Kataru. Afričke reprezentacije nisu slavile u prvom krugu - Gana je izgubila od Portugala (2:3), Kamerun od Švajcarske (0:1), Maroko je remizirao s Hrvatskom (0:0), a Tunis sa Danskom (0: 0), dok je Senegal u prvom kolu poražen od Holandije (0:2).

"Uspjeli smo pobijediti i to je bilo najvažnije nakon lošeg starta. Dobili smo priliku da sve zavisi od nas. Pred nama je još jedna utakmica, protiv Ekvadora, koja je poput finala i u njoj ćemo dati sve od sebe," obećao je defanzivac Jusuf Sabali.

Senegal je bio neuporedivo bolji rival, iako je oslabljen neigranjem prve zvijezde Sadiu Manea, mada ni Katar nije bio tako bespomoćan kao u debitantskoj utakmici i porazu od Ekvadora (2:0).

Gostujuća ekipa je od starta bila bolja ali napadač Votforda Ismaila Sar nije iskoristio nekoliko prilika, mada je i golman domaćina Mešal Baršam, par puta izuzetno dobro reagovao.

A onda je napokon u 34. minutu i domaćin pokazao da zna da igra fudbal, sijevnula je starhovito precizna kontra po lijevoj strani, činilo se da će Akram Afif iz trećeg poteza matirati golmana Čelsija Mendija, ali.... Oklijevao je Afif, defanzvac gostiju je naletio na nejga a iskusni španski arbitar Mateu Lahos procijenio da je napadač Katara težio da iznudi penal.

I u momentima najbolje igre domaćina uslijedio je šok, pošto je štoper Koukhi nespretno reagovao i poklonio zicer napadaću Salernitane Bulaje Dii, koji nije mogao da promaši sa devet metara u 41. minutu.

U nastavku je Senegal duplirao prednost nakon kornera sa desne strane i sjajne reakcije glavom napadača Alanijaspora, Famare Diedhiua u 48. minutu.

Domaćin je uspio da u finiš unese neizvjesnost istorijskim golom rezervsite Mohameda Muntarija, koji je nakon četiri minuta na terenu pogodio u 78, ali je dileme o pobjedniku šest minuta kasnije otklonio Bamba Dieng, napadač Marseja.

Katar će protiv Holandije u treći krug ući bez šansi za prolazak, a Senegal čeka rasplet večerašnnjeg duela Holandija - Ekvador i šansu da u direktnom duelu sa južnoameričkiom timom se bori za plej-of, nakon poraza od "lala" od 2:0, i dvije nevjerovatne greške iskusnog Mendija.

Bonus video: