"Bijeli orlovi" ili "zeleni sokolovi": Mihnevič skriva karte, Renar otkriva zašto nosi bijelu košulju

Saudijska Arabija nakon najsenzacionalnije pobjede u istoriji mundijala protiv Poljske traži pobjedu za plej-of (14 h)

4474 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Borba za prolаzak u nokaut fazu iz grupe C na Mundijalu u Kataru nastavlja se danas u 14 sati, kada se na stadionu "Edukejšn siti" sastaju Poljska i Saudijska Arabija.

Za izabranike Česlava Mihneviča utakmica je praktično bez popravnog nakon remija bez golova na startu s Meksikom, dok su igrači Erve Renara najveći junaci prvog kruga, nakon što su preokretom savladali Argentinu.

U Poljskoj ne vlada euforija, tim prije jer je najbolji igrač Robert Levandovski propustio priliku da pogodi sa penala protiv Meksika, koji jeste bio bolja ekipa.

Levandovski je izborio penal ali je Giljerme Očoa učinio da i treći penal u istoriji nastupa Poljske na mundijalima ostane nerealizovan.

Robert Levandovski
foto: Reuters

Poljaci rezignirano konstatuju da je analitičari kuće "FiveThirtyEight", nakon prvog kruga njihovoj selekciji dala najmanje šansi za prolazak iz grupe, tek 35 odsto. Meksiku 45, dok je Saudijska Arabija sa 68 odsto u najboljoj pozicjji.

Argentina je od drugog favorita Mundijala pala na svega 54 odsto šansi da dođe do plej-ofa.

"Znam u kakvom ćemo sastavu igrati i znam koje će biti promjene u odnosu na prošlu utakmicu. Ali ovo nije vrijeme i mjesto da se o tome govori naglas", rekao je Mihnievič na konferenciji za novinare.

Njemu je u javnosti zamjerano da Levandovski nije imao dovoljno pomoći u napadu, naročito nakon nesmotrene objave golmana Juventusa Vojteha Šćešnjog da su defanzivci u reprezentaciji bili isuviše tehnički nespremni da odgovore na jak presing i da su zato preskakali igru s Meksikom.

Javnost od Mihneviča zato sada traži više minuta za fantasične Arkadijuša Milika i Kšištofa Pjonteka.

Česlav Mihnevič, selektor Poljske
Česlav Mihnevič, selektor Poljskefoto: Reuters

A u taboru Saudijske Arabije, i cijeloj zemlji, nema disonantnih tonova. Čuje se samo riječ sjajnog Francuza na klupi "zelenih sokolova" - Erve Renara.

Zna se da u timu naće biti Al Šahranija koji je doživio prelome vilice i kostiju lica u sudaru sa svojim golmanom u utakmici sa Argentinom. Poznato je i da će markantni i harizmatični Francuz opet biti u bijeloj košulji...

"Osvojio sam dva Afrička kupa u bijeloj košulji i vi biste da promijenim!? Tokom penal serije Gana je vodila sa 2:0, ali smo se vratili i osvojio sam trofej sa Obalom Slonovače u bijeloj košulji. Previše sam sujevjeran, to se ne može promijeniti", kazao je Renar.

Svijet je u međuvremenu promijenio mišljenje o kvalitetu fudbala u kraljevini Salmana Al Sauda, koji je dan nakno pobjede nad Argentinom naredio državni praznik u zemlji, a nezvanično i naložio da premija po reprezentativcu samo za skidanje "skalpa" "gaučosima" iznosi 2,5 miliona eura.

Hitronogi i laki, tehnički sjajni ali i taktički obučeni, što je potvrdio broj ofsajda u kojima su uhvaćene zvijezde Argentine, fudbaleri Saudijske Arabije pokazali su veliki potencijal.

Saudijska Arabija
foto: Reuters

Koliko "zeleni sokolovi" mogu protiv poljskih "bijelih orlova"?

Bukmejkeri više vjeruju Poljacima sa kvotom 1,7, dok koeficijent na "zelene sokolove" ide do čak pet.

"Mi imamo 'čudnog' trenera, ali spremni smo za njega pojesti travu sa stadiona kako bismo dobili utakmicu", naglasio je vezista Abduelela Al-Malki.

Da je zemlja opsjednuta fudbalom potvrdio je i jučerašnji poziv ministra sporta da Kristijano Ronaldo tamo nastavi karijeru jer je "dječacima idol" u toj zemlji, a odavno se pominjalo da je Al Nasr spreman da da 250 miliona za potpis Portugalca.

U borbu se uključio se i Al Hilal, koji daje većinu reprezntativaca svoje zemje u Kataru.

Bonus video: