Argentina - na život i smrt: "I Dijego je sa vama, vjeruje u vas"

Dvije godine od smrti najvećeg kojeg je Argentina ikada imala, “gaučosi” se spremaju za meč u Kataru nakon kojeg više nema popravnog - večeras protiv Meksika u 20 sati

8249 pregleda 0 komentar(a)
Leo Mesi na treningu, Foto: Reuters
Leo Mesi na treningu, Foto: Reuters

Na dan druge godišnjice od smrti Dijega Armanda Maradone, Argentina se spremala odlučujući meč za ostanak na Mundijalu u Kataru - protiv Meksika na stadionu “Lusail ajkonik” (večeras, 20 h).

Na jednoj zgradi u Buneos Ajresu juče je osvanula 11 metara visoka Maradonina slika, prikazujući ga kako se smiješi, nosi dres Boke juniors i argentinsku zastavu, a trofej svjetskog šampiona visi mu na minđuši. Turban oko Maradonine glave je i aluzija na Svjetsko prvenstvo u Kataru - na kojem “gaučosi” opasno žive još od senzacionalnog poraza od Saudijske Arabije prije četiri dana.

”Nadam se da će slika stići do reprezentacije i motivisati ih za utakmicu protiv Meksika”, rekao je 52-godišnji Alfaro Segatori, autor lijepog portreta.

Slika ima zlatan okvir i prikazuje Maradonu kao redovnog navijača koji podržava tim.

”Svi želimo da on bude tamo i navija”, dodao je Segatori.

Maradonin mural
foto: Reuters

A oko 14 hiljada kilometara od Buenos Ajresa, u pravcu sjevero-istoka, u Dohi, reprezentaciju Argentine su posjetili nekadašnji Maradonini saigrači Horhe Buručaga i Rikardo Đusti.

”Momci, Dijego je sa vama, vjeruje u vas”, rekao je Buručaga.

Upravo u Meksiku, zemlji večerašnjeg protivnika Argentine, Maradona je 1986. godine donio “albi-selesteu” drugu i do sada posljednju titulu svjetskog šampiona.

Lionel Mesi i drugovi su 36 godina kasnije stigli u Katar sa ambicijom da ponove rezultat zlatne gerenacije, ali su već u prvoj utakmici naletjeli na minu - Saudijsku Arabiju.

I zbog toga večeras, protiv još jačeg rivala, igraju utakmicu nakon koje više nemaju popravni.

”Ovo je za nas kao finale, jer bi utakmica sa Meksikom mogla da odredi našu sudbinu na ovom Svjetskom prvenstvu”, kazao je argentinski napadač Lautaro Martines.

Njemu su protiv Saudijske Arabije poništena dva gola u prvom poluvremenu - jedan zbog bukvalno milimetarskog ofsajda.

”Taj poraz je bio težak udarac za naš moral, ali mi smo jaka grupa koja je ujedinjena”, dodao je fudbaler Intera.

”Moramo da ostanemo mirni i da razmišljamo o onome što dolazi. A dolazi nam Meksiko - moramo da se fokusiramo na pobjedu, bez obzira na sve".

Argentina je u prošlosti imala rješenja za “sombrerose”, a pamte se dvije utakmice u nokaut fazama svjetskih prvenstava - 2006. u osmini finala kada su “gaučosi” slavili u produžetku sa 2:1, te četiri godine kasnije u istoj fazi kada su dobili 3:1, uz gol Karlosa Tevesa koji je barem dva metra bio u ofsajdu.

Ovakvu vrstu utakmice, gdje im “visi” ispadanje u grupi, Argentinci protiv Meksikanaca, međutim, još nisu igrali.

”Kada ste nokautirani, morate da ustanete, a moji igrači su sposobni za to”, kaže selektor Argentine Lionel Skaloni.

On je poručio da je Mesi spreman za igru, uprkos izvještajima o mogućoj povredi skočnog zgloba najboljeg argentinskog fudbalera.

”Nećemo mijenjati način igre zbog poraza od Saudijske Arabije. Mogu da napravim promjenu ili dvije u selekciji, ali ne u našem sistemu”, dodao je Skaloni.

A na klupi Meksika sjedi Argentinac, i to nekadašnji Mesijev trener iz Barselone - Herardo “Tata” Martino.

Njega su juče pitali, bez okolišanja - da li bi imao problem da eliminiše svoju Argentinu i jednom od najvećih igrača u istoriji oduzme posljednju šansu da osvoji svjetsku titulu.

”Meksiko mora da pobijedi, Meksiko će uraditi sve da pobijedi. To je jedini odgovor”, bio je odlučan Tata Martino.

Onda je nastavio:

”Znam gdje sam rođen. Mogu vam reći i bolnicu u kojoj sam rođen, godinu kada sam rođen, mogu da vam opišem svoj rodni grad u Argentini - ali moram da učinim sve da Meksiko pobijedi. Ne mogu ništa drugo”.

Meksiko
foto: Reuters

Priznao je, međutim, da je situacija neugodna - ne samo zbog protivnika, već i zbog toga što je i za Meksikance nakon remija sa Poljskom ovo odlučujući meč.

”Kada smo vidjeli da je Argentina izvučena u našoj grupi, nismo mogli ni da zamislimo kakav će nam scenario imati ovaj meč”, rekao je Martino.

Bonus video: