Njemačka u strahu od novog debakla

Okršaj velikana u grupi E - Njemci pritjerani uza zid uoči velikog evropskog derbija protiv Španaca (20 sati) koji su na startu dali sedam golova Kostariki. “Manšaft” je prije četiri godine eliminisan u grupnoj fazi

6323 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njemačka je porazom od Japana na premijeri sebe dovela u situaciju da se vadi u prvom sudaru teškaša na Svjetskom prvenstvu u Kataru - sastaje se sa Španijom, timom koji joj je prije dvije godine nanio jedan od težih poraza u istoriji kada je u Ligi nacija slavio 6:0.

”Elf” je tada bio u slobodnom padu, vidjelo se to kasnije i na Euru nakon kojeg je smijenjen Joakim Lev. Početak Mundijala je, međutim, pokazao da nije sve idealno ni sa Hansijem Flikom na klupi.

Njemci kao da više nisu Njemci, ne pamti se kada su tako naivno ispustili prednost kao što je to bio slučaj protiv Japanaca. “Samuraji” su trijumfovali 2:1, iako je “manšaft” u prvom poluvremenu imao prednost, a sve do 60. minuta i veliki broj neiskorišćenih šansi.

Poraz za Njemačku doveo je do toga da i remi protiv “crvene furije” može da znači i eliminaciju već nakon dva kola grupne faze (naročito ako Japan u matineu savlada Kostariku). Nije to situacija na koju je velikan navikao.

"Da li smo dovoljno jaki da se izvučemo iz ove situacije? Sačekajmo, pokazaćemo na terenu. Sada mogu da kažem bilo šta, ali sve će biti jasno nakon utakmice", rekao je Flik.

Flik je poraz od Japana okarakterisao kao “brutalno razočaranje”, ali bi eventualna pobjeda nad Španijom vratila vjeru u sopstvene mogućnosti.

"Teško je objasniti šta nam se dogodilo protiv Japana. Napravili smo neke greške koje su zabranjene na ovom nivou i koje moraju da budu kažnjene", dodao je Flik.

Njemci su na Mundijalu 2018. ispali u grupi, na Euru prošle godine je krajni domet bio osmina finala...

"Moramo da spriječimo da nam se dogodi nešto slično. Koncentracija mora da bude na najvećem nivou, jer već u drugom kolu se suočavamo sa prvim finalem na turniru. Nije to ono što smo željeli, ali sada smo tu gdje jesmo", poručio je bivši trener Bajerna.

Fudbalska reprezentacija Španije
foto: Reuters

Njemačka javnost je u međuvremenu “targetirala” igrača koji je uprskao mnogo toga na premijeri - Niklasa Zulea, štopera koji je prinudno igrao desnog beka. Očekuje se da se Zule preseli na klupu, a da Flik tu poziciju pokrije prisustvom Džošue Kimiha.

"Ne može nas da zavara taj poraz Njemačke. Čeka nas meč sa ekipom koja je najsličnija nama - u smislu želje da dominira u posjedu i kontroliše utakmicu. Ovo je veliki izazov za nas, jer oba tima će uraditi sve da se nametnu", kaže selektor Španije Luis Enrike.

Osvrnuo se Enrike i na ubjedljiv trijumf nad Kostarikom (7:0).

"Takve pobjede vam utiču na samopouzdanje, ali ne bi valjalo da pomislimo da smo prejaki", dodao je bivši trener Barselone.

Španija i Njemačka su do sada odigrale 25 mečeva - devet puta su se radovali Njemci, osam pobjeda imaju Španci, uz isto toliko remija.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: