Duel iz Rusije kao opomena za Portugalce

„Moramo da budemo oprezni. Urugvaj je tim koji pritiska rivala na svakom dijelu terena, to radi konstantno i tjera na grešku. Kada to uspiju, onda je to pola gola za Urugvajce”, upozorio je selektor Portugala Fernando Santoš, čiji je tim na Mundijalu u Rusiji ispao od „urusa” u osmini finala

2103 pregleda 1 komentar(a)
Kristijano Ronaldo, Foto: Reuters
Kristijano Ronaldo, Foto: Reuters

Derbi grupe H na Mundijalu u Kataru - Portugal od 20 sati igra sa Urugvajem, koji ga je 2018. godine eliminisao u osmini finala

Utakmica sa Ganom je bila veliki test za Portugal na startu Mundijala u Kataru. Ne samo zbog same važnosti, već i želje javnosti da vidi kako će ostatak ekipe reagovati na prisustvo Kristijana Ronalda.

CR7 je imao težak period u Mančester junajtedu, kriza se prenijela i na nacionalni tim, pa su društvenim mrežama kružili snimci kako se Bruno Fernandeš jedva rukuje sa Ronaldom, potom i scena kada Žoao Kanselo odbija da prihvati šalu jednog od najvećih fudbalera u istoriji.

Sve je to, makar bi se tako reklo, ostalo iza Portugalaca, koji su Svjetsko prvenstvo otvorili pobjedom nad „crnim zvijezdama”, slavili 3:2 i odmah potvrdili da su favoriti da se iz grupe H plasiraju u nokaut fazu.

Ronaldo je postigao prvi gol, iz penala, pa je postao prvi fudbaler u istoriji koji je bio strijelac na pet nastupa na mundijalima. Pravu formu želi da potvrdi i večeras (20 sati) protiv Urugvaja u derbiju koji bi mogao da lansira Portugalce među 16 najboljih.

„Moramo da budemo oprezni. Urugvaj je tim koji pritiska rivala na svakom dijelu terena, to radi konstantno i tjera na grešku. Kada to uspiju, onda je to pola gola za Urugvajce”, rekao je selektor Portugala Fernando Santoš.

Ne očekuje se da prekaljeni trener napravi neke promjene u odnosu na duel sa Ganom. Jednu, ipak, mora, jer je štoper Danilo Pereira povrijeđen.

„Ako ne bude mogao da igra, a teško da će moći, nema problema. Imamo dovoljno štopera, svakom vjerujemo, inače ne bi bio na Mundijalu”, poručio je Santoš, koji vjerovatno neće moći da računa ni na Otavija.

Urugvajci su na startu odigrali bez golova protiv Južne Koreje. Bili su bliži pobjedi, jer su Dijego Godin i Federiko Valverde pogađali okvir gola.

Pred večerašnji duel na „Lusailu” se Urugvajci motivišu prisjećajući se meča iz Rusije prije četiri godine - tada su eliminisali Portugal u osmini finala prije nego ih je u četvrtfinalu zaustavila Francuska.

„Sve je sada drugačije, nema ovaj meč mnogo sličnosti sa tim, ali bilo bi odlično da se isto završi”, rekao je selektor „urusa” Dijego Alonso i dodao:

„Portugal je mnogo jak, sa vrhunskim igračima i velikim trenerom koji garantuje iskustvo i znanje. Želim da nametnemo ritam, da se pitamo, ali isto to je sigurno plan protivnika. Da li ćemo biti ofanzivniji nego protiv Koreje? Nije stvar opredjeljenja, već onoga što diktira utakmica. Želimo pobjedu, tu ne postoji dilema”.

Bonus video: