Još jedna goleada u Kataru: Gana sanja nokaut fazu poslije 12 godina

Gana u odličnoj utakmici savladala Južnu Koreju 3:2

9473 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Još jedna odlična utakmica ovog ponedjeljka u Kataru, goleada tamo gdje se možda i najmanje očekivalo - Gana je savladala Južnu Koreju (3:2), osvojila prve bodove na ovom prvenstvu i u posljednjem kolu protiv Urugvaja će igrati za plasman u osminu finala.

Gana je posljednji put grupnu fazu prošla prije 12 godina u Južnoj Africi, tada je stigla do četvrtfinala, gdje je upravo nakon izvođenja penala izgubila od Urugvaja. Ali, prva asocijacija na taj meč u Johanesburgu 2. jula 2010. godine je namjerno igranje rukom Luisa Suaresa u produžecima nakon čega je Asamoa Đan bio neprecizan sa 11 metara. Da li je došao trenutak da Gana naplati Uruguvajcima za bolan poraz, koji 12 godina proganja afričku selekciju?

Sa druge strane Južna Koreja nakon dva meča ima samo bod, u posljednjem igra sa Portugalom, šanse za osminu finala postoje, ali su one nakon današnjeg poraza minimalne.

Odličan meč odigran je danas na startu drugog kola grupe H. Južna Koreja je bila ofanzivnija na startu, lopta je bila oko gola Gane, ali azijska selekcija nije u tom trenutku uspjela da naplati period nešto bolje igre.

Gana
foto: Reuters

A onda se od 24. minuta situacija promijenila. Gana je dobila faul, Džordan Aju je ubacio loptu, Andre Aju je promašio, ali je na pravom mjestio bio Mohamed Salisu za veliko slavlje afričke selekcije. Fudbaler Sautemptona je postao prvi defanzivac koji je postigao gol za Ganu na mundijalima u istoriji.

Deset minuta nakon prvog, Gana je postigla drugi gol. Ponovo je Džordan Aju centrirao, a Mohamed Kudus neometan sa nekoliko metara matirao Kima.

Koreja je do kraja prvog poluvremena bila bezopasna, ali je u nastavku krenula po bodove. I umalo došla do njih kada je Čo u razmaku od 58. do 61. minuta postigao dva pogotka glavom, izjednačio i učinio ovaj meč uzbudljivim.

Južna Koreja
foto: Reuters

Bio je to period bolje igre Južne Koreje, "azijski tigrovi" su sanjali preokret, ali je sedam minuta kasnije uslijedio hladan tuš - napad Gane je tekao po lijevoj strani, Mensah je ubacio loptu, promašio je Injaki Vilijams, a na pravom mjestu bio Kudus, koji je drugi put matirao odbranu Koreje. Odbrana Južne Koreje kojom su komandovali Sung Kju Kim na golu, te Min Dže Kim, Mun Hvan Kim, Jang Von Kim i Đin Su Kim u defanzinoj liniji popustila je i treći put i povratka više nije bilo.

Gana
foto: Sofascore

Gana do kraja nije ispustila pobjedu, iako je Koreja imala nekoliko lijepih prilika, a u nadoknadi vremena konstantno napadala.

Na kraju je zbog burne reakcije selektor Koreje Paulo Bento isključen i neće voditi selekciju protiv Portugala.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: