Ali Daei: Prijetili su mi razni ljudi, organizacije, mediji...

Ali Daei je u oktobru napisao da su mu iranske vlasti nakratko oduzele pasoš nakon što se vratio sa putovanja u inostranstvu

4405 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Iranska fudbalska legenda Ali Daei izjavio je danas da su mu prijetili pošto je podržao protestni pokret u Iranu.

"Posljednjih mjeseci dobio sam mnogo prijetnji na svoj i račun moje porodice od raznih organizacija, medija i ljudi. Učili su me časti, patriotizmu i slobodi... Šta želite da postignete ovakvim prijetnjama", napisao je bivši sportista (52) na Instagramu.

Međunarodno priznati igrač, Ali Daei je bio najbolji strijelac u istoriji muškog reprezentativnog fudbala do septembra 2021. kada mu je Portugalac Kristijano Ronaldo oteo titulu.

Daei je takođe jedan od prvih iranskih fudbalera koji su igrali u Evropi.

Njegova poruka objavljena je uoči sjutrašnjeg meča Iran-SAD, dva tima koja se nadaju plasmanu u osminu finala.

Ali Daei je učestvovao u istorijskoj pobjedi Irana nad Amerikancima od 2:1 na Svjetskom prvenstvu 1998. godine.

Nekoliko iranskih sportista, kao i glumaca i filmskih stvaralaca podržavaju protestni pokret izazvan u Iranu koji je pokrenut 16. septembra poslije smrti Iranke Mahse Amini (22) u zatvoru pošto je uhapšena zbog nošenja neprikladne odjeće.

Ali Daei u jednoj poruci poziva na "bezuslovno oslobađanje" uhapšenih tokom protesta.

Igrač je početkom novembra rekao da je odlučio da ne ide u Katar na Svjetsko prvenstvo čak i ako su ga pozvali organizatori, objašnjavajući da želi da bude "sa sunarodnicima i izrazi svoju podršku svima onima koji su izgubili najmilije" u represiji protesta.

Ali Daei je u oktobru napisao da su mu iranske vlasti nakratko oduzele pasoš nakon što se vratio sa putovanja u inostranstvu.

Bonus video: