Keiroš: Ne možete ni da zamislite kroz šta su ovi momci prošli posljednjih dana

Iran sjutra igra sa SAD i može da prođe u nokaut fazu prvi put u istoriji

3345 pregleda 0 komentar(a)
Keiroš, Foto: Reuters
Keiroš, Foto: Reuters

Bez obzira da li pjevaju himnu ili ne, da li objavljuju poruke podrške demonstrantima ili su diskretniji, igrači iranskog tima na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru ne bježe od kritika vlasti u svojoj zemlji suočenoj za protestnim pokretnom od septembra.

Iranci su možda od početka takmičenja insistirali da se nalaze u Kataru da se "bore za svoj narod i da žele da im donesu", ali su ipak rastrzani između sukobljenih interesa strana pošto se Iran od 16. septembra suočava sa protestima.

Protesti su počeli posle smrti Iranke Mase Amini (22) u zatvorskoj bolnici. Uhapšena je zbog neprikladne odjeće i nepridržavanja strogog kodeks oblačenja žena u Iranu.

"Ne možete ni da zamislite kroz šta su ovi klinci prošli posljednjih dana iza kulisa, samo zato što žele da se iskažu kao fudbaleri. Šta god da kažu, ljudi žele da ih ubiju", izjavio je njihov trener Karlos Keiroš.

Iako je iranski tim dobio podršku na društvenim mrežama ili tokom utakmica, kad su odbijali da pjevaju himnu ili da slave postignu gol, situacija nije bila ista pred odlazak u Katar gdje su se sastali sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem. Taj sastanak su osudili oni koji podržavaju proteste.

Lom unutar stanovništva koja voli fudbal i gdje je reprezentacija spoj između različitih političkih frakcija, se osjetila u meču protiv Engleske.

Iranski navijači su na tribanama uzvikivali "Sloboda" i ime Alija Karimija, bivšeg igrača Bajerna iz Minhena koji je postao žestoki kritičar iranskih vlasti.

Uvrede su se takođe rasplamsale, a da se ne zna da li su upućene cijelom timu ili dvojici elemenata za koje se smatra da su bliski režimu, Mehdiju Torabiju i Vahidu Amiriju, koji su se zagrijavali.

Prema fotografijama koje kruže na društvenim mrežama, nekoliko transparenata sa fudbalerima iranske reprezentacije zapaljeno je posljednjih dana u Iran. Poslije pobjede Irana protiv Velsa (2:0), u Iranu nije bilo proslave kao što je to ranije bio slučaj.

Prije početka te utakmice, fudbaleri su polovično pjevali nacionalnu himnu, prvi put od početka pobune u njihovoj zemlji.

Taj gest pjevanja himne izazvao je nelagodnost igrača, pošto su u Iranu pripadnici snaga bezbjednosti koji učestvuju u represiji protesta, pokazali radost na ulicama Irana. To svjedoče video zapisi na Tviteru.

Oglasio se i vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei. On je na Tviteru napisao da su "iranski reprezentativci usrećili iransku naciju. Neka ih Bog sačuva".

"S jedne strane, ako igrači pokažu, makar i ćutke, svoju podršku pobuni, rizikuju da budu potisnuti, a sa druge strane imate aktiviste i ljude posvećene borbi, koji rizikuju svoje živote u Iranu...", izjavio je stručnjak za geopolitiku sporta Žan-Batist Gegan.

Prema njegovim riječima, prava dilema igrača je što mogu da budu kažnjeni po povratku u Iran, dok Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) može da suspenduje reprezentaciju.

"Oni su stalno između dvije vatre i šta god da urade, snosiće posljedice. Za njih postoji realan rizik ako se situacija u Iranu bude pogoršala", dodao je stručnjak.

Bonus video: