Holandija rutinski i neubjedljivo do prvog mjesta u grupi

Ekipa Luja van Gala u posljednjem kolu grupe A pobijedila Katar sa 2:0, osvojila prvo mjesto i najvjerovatnije izbjegla Englesku u osmini finala

4938 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Holandija nije impresionirala u grupi A, ali rutinski, kao prvoplasirana, ide u osminu finala.

Protivnik "narandžastih" u nedjelju popodne biće drugoplasirani iz grupe B - vjerovatno Iran ili Sjedinjene Američke Države.

Bilo je važno za tim Luja van Gala da osvoji prvo mjesto u grupi i vjerovatno lakšeg protivnika u prvoj nokaut rundi, zbog čega su Holanđani od prvog minuta jurnuli na gol domaćina Katara, vjerovatno najslabije selekcije 22. Mundijala.

Holandija
foto: Sofascore

Memfis Depaj otvorio je utakmicu udarcem u 1. minutu, a veoma dobru šansu imao je i u 22, kada se sjajnim driblingom izborio za poziciju, ali je jedva zadržao balans - njegov udarac vrhom kopačke odbranio je golman Katara Baršam.

Ono što nije uspjelo glavnoj napadačkoj zvijezedi Holandije, uradio je Kodi Gakpo.

Fudbaler PSV Ajndhovena se u 26. minutu sjurio ka katarskom golu nakon što su njegovi sigrači nizom dodavanja "razbili" gužvu pred protivničkim golom i preciznim udarcem pogodio dalji ugao.

Gakpe je postao tek drugi fudbaler u istoriji koji je otvorio Mundijal golovima na prve tri utakmice, a treći Holanđanin koji je pogađao na tri vezana meča na Svjetskom prvenstvu.

Gakpo je prethodno pogađao protiv Senegala (2:0) i Ekvadora (1:1).

"Prošli smo dalje, to je najvažnije. Mislim da smo bili bolji sa loptom i u posjedu nego na prethodna dva meča, imali smo više kontrole", kazao je Gakpo.

"Gakpo je vrlo mlad igrač, igra samo dvije ili tri godine na vrhunskon nivou u PSV-u, a ima sve predispozicije da postane zvijezda. Iznad svega, ima divnu ličnost, otvoren je za sve i svašta", hvalio je Van Gal svog 21-godišnjeg napadača i najboljeg igrača u dosadašnjem toku mundijala.

U laganom ritmu Holanđani su otaljavali posao, a u namjeri da osiguraju prvo mjesto naruku im je išao i rezultat drugog meča u grupi između Senegala i Ekvadora.

Fudbaleri Katara dolazili su u holandski šesnaesterac, imali su i nekoliko udaraca, pokušaja, kornera... ali im je nedostajalo klase da sve to konkretizuju.

Čim je počelo drugo poluvrijeme Holandija je dala drugi gol i "zaključala" utakmicu. Postigao ga je centralni vezni Barselone Frenki de Jong u 49. minutu - golman Kazara zaustavio je novi pokušaj Depaja, De Jong je natrčao na odbijenu loptu i zakucao je u mrežu.

Holandiji je u 68. minuti poništen gol Stivena Berghuisa, jer je VAR provjerom utvrđeno je da je Gakpo rukom dirao loptu. Berghuis nije imao sreće ni u sudijskoj nadoknadi, kada je pogodio prečku.

Nakon osam godina Holandija je na Mundijalu - nakon osam godina je i u nokaut fazi Mundijala.

Nije Katar stigao da ublaži poraz, ali se sredinom drugog poluvremena sa tribina stadiona "Kalifa internešnl" prolomio aplauz - "Pobjedi ili izgubi - Shukran (hvala) Katar", pisalo je na velikom semaforu.

"Katar je zemlja sa svega šest hiljada registrovanih fudbalera, tako da je ovo realnost. Nikada nismo sebi postavljali cilj da se plasiramo u drugu fazu. Željeli smo da se nadmećemo i vidimo koliko možemo. Ovo je dugoročan projekat koji se nastavlja, sa ili bez mene", kazao je selektor Katara, Španac Feliks Sančes.

Bonus video: