„Kenguri” žele da uskoče u voz za osminu finala

Mečevi odluke u grupi D - Australija protiv Danske za osminu finala. “Sokeruzima” će vjerovatno biti dovoljan bod, “dinamiti” moraju da pobijede

5830 pregleda 0 komentar(a)
Selektor Australije Grejem Arnold sa fudbalerima, Foto: Annegret Hilse
Selektor Australije Grejem Arnold sa fudbalerima, Foto: Annegret Hilse

Samo jednom u istoriji je Australija prošla grupnu fazu Mundijala. Bilo je to Njemačkoj 2006. kada je u osmini finala Franćesko Toti, nakon prodora Fabija Grosa, realizovao penal u petom minutu sudijske nadoknade i Italiju odveo dalje, ispostaviće se, do titule.

Od tada su “sokeruzi” učestvovali na svakom mundijalu, ali nisu prolazili grupu, na prethodna dva prvenstva nisu upisali ni pobjedu, da bi u Kataru dobili šansu da ponove najveći uspjeh iz Njemačke. Na premijeri su izgubili glatko od Francuske, u prethodnom kolu su postigli gol protiv Tunisa i zatvorili utakmicu, a danas (16) protiv Danske im teoretski odgovara i remi, pod uslovom da Tunis ne šokira Francusku.

”To je ogromno nasljeđe. Ovi momci su tada imali desetak godina, generacija koja je igrala u Njemačkoj im je jedna vrsta inspiracije”, kazao je na pres konferenciji selektor Australije Grejem Arnold, koji je u Njemačkoj bio pomoćnik Gusu Hidinku.

Arnold je sada u ulozi selektora i ima priliku da ponovi Hidinkov rezultat.

”Nikada ne igram na remi. Samo pobjeda, 2006. smo imali trijumf i remi u grupnoj fazi. Sada želimo još jednu pobjedu, to bi bio najbolji rezultat Australije u grupnoj fazi na jednom Mundijalu”, poručio je Arnold.

Australija je do sada zabilježila tri pobjede na svim prvenstvima svijeta.

”Bilo je sjajno savladati Tunis i doći do treće pobede za Australiju na svjetskim prvenstvima. Ali nismo zadovoljni samo time. Želimo više i vjerujemo da možemo da prođemo grupnu fazu i da ostvarimo pozitivan rezultat protiv Danske. To nam je trenutno glavni prioritet”, rekao je fudbaler Australije Mičel Djuk, strijelac u pobjedi nad afričkom ekipom u prethodnom kolu.

Djuk vjeruje da će Francuska odraditi posao protiv Tunisa.

”Ali, ukoliko mi odradimo posao protiv Danske, nije važno da li će Tunis izgubiti”, rekao je Djuk.

I Danci moraju da navijaju za Francuze, od kojih su izgubili u prethodnom kolu. Ekipi Kaspera Hjulmanda je za plasman u osminu finala potrebna pobjeda i nada da Tunis neće pobijediti aktuelnog šampiona svijeta. U tom slučaju odlučivala bi gol-razlika.

”Svjesni smo značaja utakmice. Ali njena važnost ne mijenja način na koji ćemo se pripremiti. Ne razmišljam o utakmici Francuske i Tunisa, već o tome da pripremim moje igrače za Australiju. Naravno, ako u drugom poluvremenu budemo vodili 1:0, a Tunis bude nadomak pobjede, onda ćemo morati jače da pritisnemo”, smatra Hjulmand.

Danski selektor je analizirao rivala.

”Australija je jak tim. Zajedno se brane i napadaju. Mislim da će pokušati da nas napadnu, jer i oni moraju da prate dešavanja na utakmici Francuske i Tunisa.”

Pritiska nema.

”Imamo igrače koji su navikli da igraju važne, odlučujuće utakmice”, smiren je Hjulmand.

KALKULACIJE

Francuska je sigurno prva u grupi sa remijem, a možda i porazom.

Australija će takođe biti u osmini finala ako pobijedi, ali i ako uzme bod, u slučaju da Tunis ne savlada aktuelnog prvaka.

Pobjeda donosi Danskoj gotovo siguran prolaz. Samo u jednom slučaju bi Danci ostali bez osmine finala – da Tunis pobijeda Francusku ubjedljivije nego oni Australiju.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: