Penal-serije i u grupnoj fazi: FIFA razmišlja o novoj "revoluciji" za naredni Mundijal?

“The Atlhetic” je javio da se uveliko raspravlja o toj mogućnosti za Mundijal koji će se održati u SAD, Kanadi i Meksiku

6829 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

FIFA razmatra uvođenje izvođenja penala na mečevima grupne faze Svjetskog prvenstva 2026, pri čemu bi pobjednici penal-serije dobili bonus bod.

“The Atlhetic” je javio da se uveliko raspravlja o toj mogućnosti za Mundijal koji će se održati u SAD, Kanadi i Meksiku.

Postoji i varijanta čak i da se penali izvode prije početka svakog meča u grupi, kako ne bi došlo do potencijalnog dogovora između selekcija, jer bi moglo da se dođe u situaciju da određeni rezultat ide u korist oba tima, a da se na taj način eliminiše treća ekipa u grupi.

Na narednom Mundijalu prvi put će učestvovati 48 reprezentacija, koje će biti podijeljene u 16 grupa sa po tri tima. Po dva prvoplasirana iz svake grupe idu u nokaut fazu.

Direktor FIFA za tehnički razvoj Marko van Basten dugo je zagovornik uvođenja penal serije, kako bi se lakše odlučivao plasman u neizvjesnim grupama.

“Penali bi zaista mogli da budu opcija za turnire sa grupama od tri ekipe u kojima igrate protiv dva protivnika“, rekao je za Sport Bild.

“Može da bude veoma tijesno. Postoji veliki rizik da sva tri tima na kraju budu izjednačena po bodovima i golovima”.

Međutim, postoji i mogućnost da FIFA promijeni sistem takmičenja, te da 48 selekcija bude podijeljeno u 12 grupa sa po četiri ekipe, pa da osam trećeplasiranih izbore plasman u eliminacionu rundu.

I u tom slučaju, FIFA razmatra mogućnost uvođenja penala kod neriješenog rezultata.

Bonus video: