Oproštaj sa stilom "orlova Kartagine"

Tunis savladao Francusku 1:0, koja je počela meč u rezervnom sastavu - nedovoljno da Afrikanci prođu dalje

3313 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tunižani su dali prvi gol na Mundijalu - i umalo je bio dovoljan da se plasiraju u nokaut fazu.

Nisu, međutim, "orlovi Kartagine" imali sreće sa drugom utakmicom u grupi, čekali su da Danska izjednači protiv Australije, nisu to dočekali, zato su se barem oprostili sa stilom - pobjedom nad svjetskim prvacima Francuzima (1:0).

Selektor Didije Dešan mogao je da izvede potpuno rezervni sastav, da odmori svoje najveće zvijezde, dok je Tunis bio motivisan da pruži maksimum i iscrpi i posljednju mogućnost da se nekako dočepa druge faze, nakon remija bez golova sa Danskom i minimalnog poraza od Australije.

Akcije "šarene" postave Francuza, sa Munaiem, Komanom i Genduzijem u napadu, Fofanom, Veretuom i Čuamenijem u veznom redu nisu bile dovoljno obećavajuće u prvom dijelu susreta, djelovalo je sve to nekako rastrzano i nepovezano, a šut Komana u 25. minutu jedini je bio vrijedan pomena.

Tunis je u dva navrata zaprijetio, u osmom minutu, poslije prekida, mrežu Stiva Mandande zatresao je Nader Gandri, ali bio je u ofsajdu i sudije su opravdano poništile gol.

U 35. minutu mogao je i Vebi Hazri da ugrozi mrežu Francuza, ali je Mandanda dobro reagovao i zaustavio njegov udarac.

tSKALLA
foto: Sofascore

Veliku priliku za Tunis propustio je Aisa Laiduni u 53. minutu, lopta je nakon njegovog šuta otišla za malo iznad prečke.

Ipak, pet minuta kasnije, popustila je odbrana Francuske. Fofana je izgubio loptu na sredini terena, Laiduni je prigrao Hazrija koji je vukao loptu nekih 20 metara, a potom pored nekoliko igrača Francuske uspio da šutira i pošalje loptu u mrežu.

Pokušao je Dešan sa brojnim izmjenama da vrati ravnotežu, uveo je i udarne napadačke igle, Mbapea, Dembelea i Grizmana, ali je odbrana Tunisa uspjela da izdrži sve nalete i stigne do, ispostaviće se, Pirove pobjede.

Šanse za Francuze u 83. i 85. minutu nisu iskoristili Dembele i Adrijen Rabio, kao ni Mbape u 88. minutu.

Antoan Grizman je u osmom minutu nadoknade postigao gol - bilo je 1:1, čak je i sudija odsvirao kraj, ali je zbog ofsajda poništen nakon gledanja VAR snimka.

Bonus video: