Moćna, ofanzivna, strastvena: Ovakva Argentina može da ide do kraja

U Kataru, na stadionu 947, bilo je kao u Buenos Ajresu, kao na Bombonjeri. Plavo-bijela armija na tribinama nosila je igrače od prvog trenutka da krenu odlučno ka pobjedi

13389 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Protiv Saudijske Arabije su bili izgubljeni u vremenu i prostoru, protiv Meksika su imali Lea Mesija, a protiv Poljske bili Argentina - moćna, ofanzivna, agresivna, strastvena, energična, borbena... I ubjedljiva, 2:0 za prvo mjesto u grupi C i otvoren put do četvrtfinala.

U prvoj nokaut rundi čeka je Australija. Da li neko sada može da zamisli da će Mesija na putu do slave zaustaviti selekcija kojoj je malo ko davao šanse da će “izaći” iz grupe u kojoj su bili Francuska, Danska i Tunis.

Argentina, kakva je bila u duelu sa neočekivano bojažljivim i lošim Poljacima, može mnogo, uz važan uslov - da bude preciznija i odlučnija u šansama koje kreira. “Gaučosi” su promašili mnogo, čak i penal, ovoga puta ne i previše, ali u sistemu eliminacije, ko god da je rival, svaki promašaj može da bude veoma skup...

Sofascore
foto: Sofascore

U Kataru, na stadionu 947, bilo je kao u Buenos Ajresu, kao na Bombonjeri. Plavo-bijela armija na tribinama nosila je igrače od prvog trenutka da krenu odlučno ka pobjedi.

Pritisli su Poljake, nisu im dali da dišu, da uzmu loptu, da pokušaju da aktiviraju nevidljivog Levandovskog i pravo je čudo kako do cilja nisu došli ranije.

Čuda je, međutim, činio golman Vojćeh Šćešnji, koji je zaustavljao šuteve, uključujući i najteži. U 39. minutu je odbranio penal Mesiju, kao što je u prethodnom meču zaustavio i šut Saudijca Al Dosarija sa bijele tačke, s tim da je, na neki način, donio i pravdu.

Holandski sudija Makeli je, konsultujući VAR, dosudio najstrožu kaznu – Šćešnji jeste zakačio Mesija, ali to nije bila ni šansa za Argentinu, a i Mesi je loptu poslao na tribine iz pozicije iz koje nije mogao da ugrozi gol i prije nego što je osjetio ruku poljskog golmana na svojoj glavi.

U svakom slučaju, to je mogao da bude i najteži promašaj argentinskog super-fudbalera u karijeri, mogla je ovo da bude i njegova posljednja utakmica na mundijalima...

Ali, bila je ovo argentinska noć, “gaučosi” su bili odlučni da nastave u istom tempu i nakon odmora, pa su iz prvog napada u drugom poluvremenu konačno napravili korak ka pobjedi.

Aleksis Mekalister, 23-godišnji vezista Brajtona, koji je Skalonijevo povjerenje kupio protiv Meksika, plasirao je loptu u donji desni ugao udarcem sa 13-14 metara – stadion je eksplodirao, Argentinci su osjetili da su blizu prvog cilja.

Sve je riješio Hulijan Alvares, rezervna opcija Mančester sitija, ali prefinjeni golgeterski talent koji se brusio u River Plati. I njega je “osjetio” Skaloni, dao mu prednost u odnosu na Lautara, a 22-godišnji napadač pokazao da je odluka bila prava – prijem i šut, Šćešnji nemoćan i 2:0.

Ostalo je još 25 minuta, Argentinci su imali sve u svojim rukama, do kraja su mogli i da pomognu Meksiku, stvorili dovoljno prilika za ubjedljiviju pobjedu, ali rezultat je ostao isti...

Na kraju, u meču u kojoj je razlika u klasi bila ogromna, slavila su oba tima, jer su Poljaci zbog bolje gol razlike prošli u osminu finala, zakazavši duel sa Francuskom.

Ako nešto ne promijene, to će biti i njihov kraj u Kataru...

Bonus video: