Maroko ovaj momenat čeka skoro četiri decenije

Maroko danas (16) protiv igra protiv Kanade i ima priliku da osigura nokaut fazu prvi put nakon 36 godina

3765 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Maroka na posljednjem treningu pred današnji meč, Foto: Reuters
Fudbaleri Maroka na posljednjem treningu pred današnji meč, Foto: Reuters

Prva afrička selekcija koja se plasirala u nokaut fazu jednog Mundijala bio je Maroko 1986. godine. "Lavovi Atlasa" su u Meksiku prvo senzacionalno osvojili grupu u kojoj su bili još Poljska, Portugal i Engleska, da bi ih u osmini finala zaustavila Zapadna Njemačka i Lotar Mateus pogotkom u 87. minutu.

Nakon toga Marokanci su se pojavili na mundijalima 1994. i 1998. potom pauzirali do 2018. godine, ali nijednom više nisu bili u prilici da iskorače dalje od grupe. Sve do ove zime u Kataru...

Nakon, za neke dosadnih, a za Marokance prihvatljivih 0:0 sa Hrvatskom, uslijedila je odlična utakmica i trijumf nad Belgijom (2:0) Afrička selekcija je dobro funkcionisala, nadigrala "crvene đavole" i došla u situaciju da nakon 36 godina može da prođe u nokaut fazu. A da bi se to dogodilo selekcija Valida Regragija danas (16) na "Al-Tumami" ne bi smjela da izgubi od Kanade, selekcije, koja 1986. godine u Meksiku, dakle kada su Marokanci prvi i jedini put igrali nokaut fazu, nije postigla gol niti osvojila bod. U slučaju poraza oči Marokanaca biće uprte ka "Ahmad bin-Ali" stadionu gdje se sastaju Hrvatska i Belgija.

"Ova utakmica je poput finala. Najbitnije je da se plasiramo dalje. Želimo da zastavu afričkog fudbala podignemo visoko. Jako nas je teško pobijediti. Odmjerili smo se sa dvije najbolje selekcije na svijetu. Tako treba da nastavimo", rekao je selektor Regragi na konferenciji pred meč sa Kanađanima.

Regragi je u avgustu naslijedio smijenjenog Vahida Halihodžića. Nedugo zatim u reprezentaciju je vratio jednu od zvijezda ekipe, Hakima Ziješa, kojeg je bosanskohercegovački stručnjak odstranio iz ekipe. Fudbaler Čelsija je protiv Belgije imao asistenciju, pa će i protiv Kanade biti glavna uzdanica na terenu.

"Mnogi ljudi pričaju o njemu, o tome da je 'lud', da ga je teško kontrolisati, da ne može da pomogne ekipi. Ja mogu da kažem da kada mu daš ljubav, povjerenje, on može da 'pogine' za tebe. I to je ono što mu ja dajem... On je veliki igrač, igra u velikoj ekipi u Evropi, a vidite da je drugačiji igrač sa reprezentacijom. Svi mu treneri daju povjerenje, kao i ostatak stručnog štaba", ocijenio je Regragi.

Kanada nije razočarala u Kataru. Protiv Belgije je možda i mogla makar do boda, protiv Hrvatske je ekspresno povela, postigla prvi gol ikada na mundijalima, ali je u nastavku poraz bio neizbježan.

"Maroko je odlična selekcija, mnogo poštujem Valida. Imaće ogromnu podršku navijača", smatra selektor Kanade Džon Herdman.

Alfonso Dejvis je protiv Hrvatske postigao prvi gol Kanade na prvenstvima svijeta.

"Kada sam postigao gol, potrčao sam do korner zastavice. Okrenuo sam se i vidio da svi saigrači trče meni u susret. Nevjerovatan osjećaj, čekali smo ovaj momenat i on je konačno došao", rekao je fudbaler Kanade.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: