Takehiro Tomijasu - zaobilaznim putem do velike pozornice

Takehiro Tomijasu je dužim putem došao do velike scene. Kao 11-godišnjak je odbio da ide u Barselonu, a ove sezone se sa Arsenalom bori za titulu u Premijer ligi, dok će danas sa Japanom pokušati da se domogne osmine finala Mundijala u Kataru

5963 pregleda 0 komentar(a)
Tomijasu, Foto: Reuters
Tomijasu, Foto: Reuters

Kada se Barselona zainteresuje za nekog mladog fudbalera i pokuša da ga dovede onda je jasno da je riječ o kvalitetnom igraču, koji bi na velikoj sceni mogao da nastupa sa velikim uspjehom.

Poziv Barselone nekim fudbalerima je prilika da se oprobaju u jačoj ligi, da žive u fantastičnom gradu, da ostvare svoje snove. Ali, ima i onih koji ponudu "blaugrane" ne prihvate i nekim sporednim, dužim putevima nastave da koračaju ka fudbalskom vrhu. I na kraju uspiju u svojim namjerama.

Jedan od njih je i defanzivac fudbalske reprezentacije Japana Takehiro Tomijasu, koji ima zanimljivu fudbalsku priču.

Po uzoru na starije sestre Takehiro je želio da se bavi plivanjem, ali je na vrijeme odlučio da bazen zamijeni travnatom podlogom. Kao 11-godišnjak je igrao na jednom fudbalskom kampu, koji je u Japanu organizovala Barselona. Skauti španskog kluba su odmah poslali poruku da se radi o nesvakidašnjem talentu, čelnici odlučili da mladom Japancu u Barseloni ponude sve što je potrebno, ali Tomijasu nije želio da napušta domovinu.

"Igrao je veoma dobro. Bio je veoma kvalitetan, jedan je od trojice igrača, koje sam preporučio Barseloni tokom mog tadašnjeg boravka u Japanu", prisjeća se Ivan Palanko, koji je tada ugledao Tomijasua. Palanko je, inače, i danas u Japanu, a radi kao asistent u Visel Kobeu.

Tomijasua je tada krasila brzina. Niko nije mogao da ga stigne, a ulogu u tome imala je i atletika, budući da se malo bavio i tim sportom. Takehiro je tada ostao u Japanu, a fudbalom počeo da se bavi u gradu u kojem je Španija 2001. godine savladala Jugoslaviju (4:2) i osvojila drugo svjetsko zlato u vaterpolu - riječ je, naravno, o Fukuoki.

U ekipi Avispa iz Fukouke defanzivac je debitovao 2015, nakon šest godina igranja za mlađe kategorije. Ekipa je te godine ušla u prvu ligu, a Tomijasu bio jedan od najmlađih prvotimaca.

Tomijasu
Tomijasufoto: Reuters

Naredne sezone u eliti je šansu dobio u drugom dijelu, a onda postao standardan prvotimac.

Fukuoka je nakon jedne sezone ispala iz prve lige, a Tomijasu odlučio da je vrijeme da se preseli u Evropu. Prvi klub na Starom kontinentu mu je bio Sent Truden, koji je za ovaj transfer u januaru 2018. izdvojio 800 hiljada eura.

"Ima mnogo potencijala. Dobar je u igri jedan na jedan, fizički je veoma moćan. Prava je zvijer. Igra dobro sa loptom, ali ne bih rekao da mu je to najveća vrlina. Pažljiv je, fokusiran, vrijedan. Sluša i radi ono što se od njega traži", pričao je za "Marku" Tomijasuov saigrač iz Belgije Pol Garsija.

U Belgiji je ostao jednu sezonu, dovoljno da bude proglašen za najboljeg igrača kluba te godine. Na ljeto 2019. je potpisao za Bolonju. Te godine je bio i na spisku Japana za Kup Azije. Bio je najmlađi na spisku selektora Morijasua. Na tom turniru je postigao jedini gol u pobjedi nad Saudijskom Arabijom u osmini finala i postao najmlađi Japanac (20 godina i 77 dana), koji je postigao gol za "samuraje" na kontinentalnom takmičenju. Japan je u finalu izgubio od Katara 3:1.

Tomijasu
Tomijasufoto: Reuters

Nakon dvije godine provedene u Bolonji, na ljeto 2021. godine je potpisao četvorogodišnji ugovor sa Arsenalom, uz opciju da se saradnja nakon toga nastavi. Ove sezone je imao problema sa povredama, propustio je dva posljednja meča prije mundijalske pauze, pa zato i nije bio u startnoj postavi Japanaca na prve dvije utakmice.

U prvom kolu protiv Njemačke šansu je dobio od 46. minuta i bio jedan od igrača koji su inicirali istorijski preokret protiv "elfa". Protiv Kostarike ga nije bilo na terenu, a večeras (21) protiv Španije bi mogao da dobije šansu.

Da još jednom očara ljude iz Barselone. Koji, ovog puta, to siguno ne priželjkuju.

Bonus video: