Zatražene optužnice za Anjelija i bivše članove UO Juventusa

"Juventus je i dalje uvjeren da je uvijek djelovao ispravno i namjerava da iznese svoje razloge i brani korporativne, ekonomske i sportske interese", navodi se u saopštenju torinskog kluba

2001 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tužilaštvo u Torinu je zatražilo podizanje optužnica protiv bivšeg predsjednika Juventusa Andree Anjelija i 10 bivših članova Upravnog odbora poslije istrage o navodnom lažnom računovodstvu.

Kompletan UO Juvea, na čelu sa predsjednikom Andreom Anjelijem, u ponedjeljak je podnio ostavke poslije optužbi za naduvavanje vrijednosti transfera, ali i skrivanje plata fudbalera i zapošljenih tokom pandemije koronavirusa.

Naredne sedmice biće određen datum preliminarnog ročišta, na kojem će se odlučiti da li će biti podignuta opružnica i da li će početi suđenje.

Juventus tvrdi da "računovodstveni tretman usvojen u spornim finansijskim izvještajima spada u okvire dozvoljenih važećim računovodstvenim principima" i da je taj zaključak izveo "na osnovu čvrstog skupa mišljenja vodećih pravnih i računovodstvenih profesionalaca".

"Juventus je i dalje uvjeren da je uvijek djelovao ispravno i namjerava da iznese svoje razloge i brani korporativne, ekonomske i sportske interese", navodi se u saopštenju torinskog kluba.

Tužioci od prošle godine istražuju da li je Juvenuts unovčio nezakonite provizije od transfera i pozajmica igrača.

Slučaj takođe istražuje da li su izdavane fakture za nepostojeće transakcije kako bi se prikazao prihod koji bi zauzvrat mogao da se smatra lažnim računovodstvom.

Slučaj uključuje ugovore igrača, transfere i dogovore sa agentima od 2018. do 2020. godine.

Na početku pandemije Juventus je saopštio da su 23 igrača pristala na smanjenje plate na četiri mjeseca kako bi klubu pomogli da prevaziđe krizu, ali tužioci tvrde da su se igrači odrekli samo jednomjesečne plate.

Tužioci su navodno otkrili i više tajnih isplata bivšem fudbaleru Kristijanu Ronaldu, koje Juventus nije prijavio.

Bonus video: