Istorijski fijasko Njemačke - drugo vezano ispadanje u grupi

"Wie peinlich - Wir sind raus" (Kakva sramota - ponovo smo vani), razvukao je "Bild" na prvoj strani onlajn izdanja. Njemcima uzaluda pobjeda nad Kostarikom (4:2)

14875 pregleda 7 komentar(a)
Uzalud su Njemci čekali pomoć Španije, Foto: Reuters
Uzalud su Njemci čekali pomoć Španije, Foto: Reuters

Njemci mogu da se ljute na Španiju, koja je očigledno kalkulisala protiv Japana, ali će kao pravi sportisti - glavni problem potražiti u sebi.

A fijasko je istorijski - prvi put otkada se kotrlja lopta četvorostruki svjetski šampion dva puta zaredom ispada u grupnoj fazi Mundijala.

Tako je bilo na SP u Rusiji 2018, tako je i sada, u Kataru. I sve to nakon titule u Brazilu 2014.

"Wie peinlich - Wir sind raus" (Kakva sramota - ponovo smo vani), razvukao je "Bild" na prvoj strani onlajn izdanja.

Fudbaleri Njemačke
foto: Reuters

Tim Hansija Flika je u posljednjem kolu odradio posao protiv Kostarike, doduše uz neočekivane, ali tako karakteristične vratolomije (od 1:0, preko 1:2, do 4:2), ali nije stigla očekivana pomoć Španije, koja je na volšeban način izgubila od Japana, izabrala lakši put kroz nokaut fazu i izbacila Njemce.

Stvari su se, međutim, vratile na početak, na prvo kolo - "manšaftu" je presudio poraz od Japanaca, sve ostalo je, ispostavilo se, bilo pumpanje lažne nade i optimizma.

A istina je bolna - njemački fudbal ponovo je u krizi, sa šampionima koji prolaze (Nojer i Miler su ostali iz šampionske generacije, vjeruje se da će se i oni oprostiti), a nasljednici, iako neki vrlo talentovani, očigledno da nemaju takav pobjednički mentalitet.

Kada su počeli dueli na stadionima "Al Bajt" i "Kalifa internešnl", ništa nije negovještavalo senzacionalan rasplet.

Povela je Španija, povela je i Njemačka - Gnabri je glavom na centaršut Rauma doveo Njemačku u vođstvo.

Fudbaleri Njemačke
foto: Reuters

U laganom ritmu, uz dominaciju, šanse i promašaje Njemačke isteklo je prvo poluvrijeme, a u nastavku - totalni haos.

Japan je za samo tri minuta okrenuo protiv Španije, što je toliko šokirali Njemce da su i oni primili dva gola od Kostarike - Teheda i Nojer (autogol) u 58, odnosno 70. minutu, postigli su golove za "tikose" da je na pomolu bila najveća senzacija u istoriji svjetskih prvenstava.

U tom momentu, Japan i Kostarika bili su u osmini finala, Španija i Njemačka vani!

Španci su, međutim, dobili pomoć Njemaca, Njemci nisu dobili pomoć Španaca - "elf" se brzo oporavio od šoka, Haverc u 73. i 85, pa Filkrug u 89. minitu, donijeli su pobjedu, ali ne i prolaz dalje.

Japanci slave, Španci se zadovoljno smiju, Njemci i Kostarikanci idu kući...

Navijač Njemačke
foto: Reuters

Bonus video: