Srbija za prolaz i u inat "bočnim udarima"

Grupa G - odluka na stadionu "974", ko ide u osminu finala - Švajcarcima treba bod, Srbija mora da pobijedi (20 h), pod uslovom da Kamerun ne šokira Brazil

4644 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Reprezentacija Srbija igraće u nokaut fazi velikog takmičenja prvi put u istoriji ako večeras na živopisnom stadionu “974”, sastavljenom od tačno toliko brodskih kontejnera, pobijedi Švajcarsku (20 sati).

Najava duela koji je prije četiri godine u Rusiji obilovao političkim tenzijama (Šaćiri i Džaka su proslavili golove imitirajući rukama dvoglavog orla - simbola na zastavi Albanije), a koji je završen trijumfom “sajdžija” 2:1, ovoga puta je, reklo bi se, protekla u smirivanju nacionalističkih strasti, ali ga je obilježilo nešto sasvim, sasvim drugo.

O atmosferi i ambijentu u kojima je reprezentacija Srbije dočekala večerašnji duel pričaće se još dugo, kako god se završi večerašnja predstava.

Najgnusnije glasine, tračevi, “provjerene” informacije, u vidu tekstualnih, glasovnih i raznih drugih poruka koje su minulih dana kružile nepreglednim prostranstvom društvenih mreža (čak ni najpopularniji srpski tabloidi nisu pristali da pišu o tome) - o navodnim svađama, spletkama, svemu i svačemu unutar tima - utisak je, samo su dodatnu ujedinile četu Dragana Stojkovića Piksija pred utakmicu odluke.

I dok može da se pretpostavi iz koje su “kuhinje” lansirane sve te stvari, a koje neki dovode u vezu sa neuspjelim izborima za predsjednika Saveza uoči Mundijala, tek po ko zna koji put neka reprezentacija sa ovih prostora je prinuđena da se, osim sa jakim protivnikom, obračuna sa “bočnim udarima” koji dolaze iz domaćih redova.

Napadač Dušan Vlahović, jedan od glavnih aktera “priča”, najavio je prije dva dana i pravnu borbu po završetku Mundijala, a juče su na pres-konferenciji Stojković i najbolji strijelac u istoriji srpskih nacionalnog tima Aleksandar Mitrović pokušali da se koncentrišu samo na teren.

”Igraćemo do kraja, naša želja je da pružimo maksimum i da u fer-plej igri dođemo do rezultata koji priželjkujemo. Ako je neko bolji, čestitaćemo. Nema dileme, teška utakmica, ali zato smo i ovdje”, naveo je Stojković.

Srbija je razočarala u prva dva mundijalska meča, barem po onome što je prikazala u kvalifikacijama - sporo, bezopasno protiv Brazila (0:2) i taktički nedisciplinovano sa Kamerunom, kada ni dva gola prednosti protiv razbijenog rivala nisu bila dovoljna za pobjedu (3:3).

Takva Srbija večeras izlazi na megdan selekciji poznatoj po taktičkoj disciplini i kompaktnosti - i mora da pobijedi ako želi dalje.

”Ne znam šta su ljudi očekivali, da pobijedimo Brazil, Kamerun, da idemo u finale. I drugi igraju fudbal. Dobro je što sami odlučujemo o svojoj sudbini. Razumio bih sportku katastrofu da smo izgubili od Kameruna i da ne znamo zašto pet dana čekamo Švajcarsku. Mi smo u igri kao i Švajcarci”, rekao je Stojković.

”Vjerujemo u sebe i u ono što radimo. Vjerujemo i da ćemo odigrati dobru utakmicu i da ćemo proći dalje. Odlučiće detalji - koncentracija, želja, htijenje, volja...”, dodao je Mitrović.

Švajcarci - poslovično mirni, samouvjereni, optimistični, jer im je dovoljan i bod.

Žele, međutim, da se koncentrišu na fudbal, što je “agenda” kojom se pozabavio i vrh Fudbalskog saveza uoči novog duela sa Srbijom.

”Još od aprila, naš predsjednik Saveza i generalni sekretar su donijeli odluku da zabrane političke teme u reprezentaciji. Spremni smo i dovoljno zreli da se koncentrišemo samo na fudbal. Želimo da našu naciju učinimo ponosnom i srećnom, a ostalo ćemo ignorisati”, poručio je selektor Švajcaraca Murat Jakin.

Švajcarska je prošla grupu na posljednja četiri velika takmičenja - dva svjetska i dva evropska prvenstva.

”Optimisti smo - u dobroj smo poziciji, sve je na nama”, istakao je Jakin.

Bonus video: