Tužne vijesti: Pele je na palijativnoj njezi, više ne reaguje na hemoterapije

Iako je iz bolnice, kao i od njegove porodice, stiglo obavještenje da je njegovo stanje stabilno, mediji danas navode da Pele više ne reaguje na hemoterapiju, kojoj je bio podvrgnut od septembra prošle godine

36835 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Brazilska fudbalska legenda Pele "prebačen je na palijativnu njegu" u bolnici i "više ne reaguje na hemoterapiju" u borbi protiv raka debelog crijeva.

Mediji u Brazilu pišu da Pele (82), koji je prošle sedmice ponovo primljen u bolnicu, prima ljekove za ublažavanje bolova na odjeljenju za palijativnu njegu.

On je primljen u bolnicu Albert Ajnštajn u Sao Paulu, zbog "opšteg otoka" i "srčanih tegoba".

Iako je iz bolnice, kao i od njegove porodice, stiglo obavještenje da je stanje stabilno, mediji danas navode da Pele više ne reaguje na hemoterapiju, kojoj je bio podvrgnut od septembra prošle godine.

Pišu da je sada na palijativnom zbrinjavanju i da neće biti podvrgnut dodatnim testovima ili liječenju.

Palijativna terapija se bavi ublažavanjem patnji pacijenata za koje nema lijeka i koji su pred kraj života. Pored medicinske, njega pacijenta, ali i njegove porodice je psihološka, socijalna i emotivna.

Pelea – čije je puno ime Edson Arantes do Nasimento – mnogi smatraju najvećim fudbalerom svih vremena.

Sa Brazilom je osvojio tri svjetska prvenstva 1958, 1962. i 1970. i postigao 643 gola na 659 zvaničnih utakmica za brazilski klub Santos. Za reprezentaciju svoje zemlje postigao je 77 golova na 92 utakmice.

U petak je bolnica Albert Ajnštajn objavila saopštenje u kojem se navodi da je Peleu dijagnostikovana "respiratorna infekcija" koja se liječi antibioticima.

U objavi na Peleovom Instagram nalogu u petak, on je odgovorio na poruku „Ozdravi uskoro“ koja je projektovana na zgradu u Kataru, gdje se održava Svjetsko prvenstvo:

“Prijatelji, ja sam u bolnici u mjesečnoj posjeti. Uvijek je lijepo dobiti ovakve pozitivne poruke. Hvala Kataru na ovoj počasti i svima koji mi šalju dobre vibracije”.