Francuzi vide četvrtfinale, Poljaci obećavaju ofanzivu

Aktuelni prvak svijeta Francuska veliki favorit u duelu osmine finala protiv Poljske (16 sati). Pobjednik ovog duela u četvrtfinalu se sastaje sa boljim iz meča Engleske i Senegala

14349 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ako postoji ekipa koja se u pravom smislu te riječi provukla do osmine finala Mundijala u Kataru onda je to Poljska. Tim koji je iz grupe C prošao tako što je primio samo jedan gol manje od Meksika.

Poljaci su bili drugoplasirani, iza Argentine, sveukupan utisak u tri utakmice je bio preskroman, i sve to nije dobra uvertira za utakmicu osmine finala. U njoj su Robert Levandovski i drugovi autsajderi - rival je Francuska (danas od 16 sati), aktuelni svjetski šampion i jedan od favorita za trofej.

”Trikolori” su, s druge strane, bili dominantni u prva dva meča grupe D - pobjeđivali su Australiju i Dansku (4:1 i 2:1), pa je to omogućilo selektoru Didijeu Dešanu da u posljednjem kolu protiv Tunisa promiješa karte i da šansu devetorici novih fudbalera od prvog minuta.

To je i uticalo da Francuska doživi poraz (1:0), ali Dešan je imao jasnu namjeru da nosioce igre i kompletnu prvu postavu odmori za nokut fazu.

Francuska je spremna da napadne Poljsku, jasan je Dešan.

"Poljska je tim koji se uglavnom branio u tri meča grupne faze i to je radio veoma dobro. Rekao bih i da se u tom bloku ispred gola Poljaci najbolje snalaze, ali nisu defanzivna ekipa - samo pogledajte kakva imena imaju naprijed. Levandovski je moćan napadač, probaćemo da ga ograničimo. Što manje lopti ima u posjedu, manje može i da uradi", rekao je Dešan.

Levandovski, Arkadijuš Milik, Pjotr Zjelinski... To su igrači koji mogu svakom da stvore problem, ali u Kataru je izostala prava napadačka partija Poljske. Dala je dva gola, oba protiv Saudijske Arabije - pogađali su Zjelinski i Levandovski, koji je i promašio penal u premijernom duelu sa Meksikom.

Samo pet šuteva u okvir gola je imala Poljska u tri utakmice grupne faze, tri od njih je djelo Levandovskog.

Robert Levandovski
foto: Reuters

"Poljska ima iskustvo u svakoj liniji tima, ali i mlade igrače koji su pokazali da su spremni da iskoče u prvi plan. Poljaci možda nisu igrali najbolje, ali svako ko je došao do osmine finala je tu zasluženo", nema dilemu Dešan.

Jedno od pitanja za Dešana je bilo i da li će Francuska učiniti sve da ne dođe do penala. Jer, Poljska ima na golu Vojćeha Šćensnog koji je odbranio dva šuta sa bijele tačke na Mundijalu - Lionelu Mesiju protiv Argentine, prije toga i u duelu sa Saudijskom Arabijom. Čuvar mreže Juventusa je u karijeri zaustavio 26 od 87 jedanaesteraca...

"Nismo o tome razmišljali. Želimo da odigramo dobro i da se plasiramo u četvrtfinale. Jednostavno je", kaže Dešan.

Kilijan Mbape, Olivije Žiru, Usman Dembele, Antoan Grizman... Napadačke mogućnosti Francuske su ogromne, da li Poljska ima odgovor?

"Nećemo se braniti, sada mijenjamo planove", rekao je selektor Poljske Česlav Mihnjevič i dodao:

Francuska - Poljska grafik
foto: Graphic News

"Oni koji nisu mislili o odbrani su ispali sa Mundijala i osminu finala će gledati na TV-u. Prošla je grupna faza, ispunili smo cilj, pa ćemo igrati nešto drugačije. Ovo je nokaut utakmica, pobjeđuješ ili ideš kući, a mislim da mi imamo šansu da ostanemo u Kataru. Francuska zahtijeva poštovanje, ali ništa više od toga. Neka Francuzi misle o nama", istakao je Mihnjevič.

Na pitanje kako zaustaviti Mbapea je zanimljiv odgovor dao Milik:

"Da mu dodijelimo dva čuvara na dva skutera".

FRANCUSKA - POLJSKA

Doha - Stadion “Al Tumama”. Kapacitet: 44.400. Sudija: Hesus Valencuela (Venecuela). Početak u 16 sati.

Francuska (4-2-3-1): Ljoris -Kunde, Varan, Upamekano, T. Ernandes - Čuameni, Rabio - Dembele, Grizman, Mbape - Žiru;

Poljska (4-4-2): Šćensni - Keš, Glik, Kivior, Berezinski - Frankovski, Bjelik, Krihovjak, Zjelinski - Levandovski, Milik.

Bonus video: