Ko se nije bavio politikom, lako je prošao u osminu finala

Osvrćući se na šokantne eliminacije Njemačke, Belgije i Danske, Venger je, govoreći tokom tehničke analize grupne faze, rekao da je primjetno da su timovi koji su se fokusirali na fudbal i dobro počeli, poput Brazila, Francuske i Engleske, imali lakši prolaz u 1/16 finala

2867 pregleda 3 komentar(a)
Venger, Foto: Reuters
Venger, Foto: Reuters

Ishod grupne faze Svjetskog prvenstva pokazao je da su timovi koji su prošli dalje bez komplikacija bili psihički najbolje pripremljeni i nisu bili ometani političkim pitanjima, kazao je Arsen Venger, bivši trener Arsenala i predsjednik komisije FIFA za globalni razvoj.

Osvrćući se na šokantne eliminacije Njemačke, Belgije i Danske, Venger je, govoreći tokom tehničke analize grupne faze, rekao da je primjetno da su timovi koji su se fokusirali na fudbal i dobro počeli, poput Brazila, Francuske i Engleske, imali lakši prolaz u 1/16 finala.

“Ekipe koje nisu razočarale u prvoj utakmici – jer kada dođete na Svjetsko prvenstvo znate da ne smijete da izgubite prvu utakmicu – su timovi sa iskustvom, oni imaju rezultate.... igrali su dobro u prvoj utakmici", rekao je Venger.

“Takođe dobro su prošli i timovi koji su bili psihički spremni i imali način razmišljanja da se fokusiraju na takmičenje, a ne na političke demonstracije”.

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru neke selekcije i nacionalni savezu su imali neuobičajene političke diskusije o zabrinutosti zbog tretmana domaćina prema migrantskoj radnoj snazi, pristupa Kataru LGBT pravima i prijetnji FIFA da će kazniti igrače za političke izjave.

Fudbalski savez Njemačke bio je najglasniji u pritisku da igrači nose "OneLove" kapitenske trake i saopštio da je "ekstremna ucjena" dovela do toga da Njemačka, Danska, Belgija, Holandija, Vels, Engleska i Švajcarska odustanu od planova da ih nose.

Prije iznenađujućeg poraza od Japana, njemački tim je pozirao za fotografiju prije meča sa rukama na ustima, aludirajući na to da ih je FIFA ućutkala.

Danska je, takođe, bila glasna u protestima oko ljudskih prava, a pojavile su se spekulacije da će se povući iz FIFA, što je savez odbacio kao medijski nesporazum.

Bonus video: